9 mar. 2014

Corpul se poate vindeca singur!

                               
                                https://www.youtube.com/watch?v=YfmsPyzWTY0
Aceasta este o discutie despre minunile naturii iar conferinta per ansamblu este despre urmarirea fericirii. Vreau sa incerc sa le combin, pentru ca, din punctul meu de vedere vindecarea este cea mai mare minune a naturii. Corpul nostru are o capacitate remarcabila de a incepe procesul de autovindecare mult mai repede decat ne-am dat seama pana acum, prin simpla inlaturare a cauzei problemei. Prea mult din ceea ce facem in medicina si in viata in general e o incercare de a opri inundatia fara a inchide robinetul.
Imi place sa fac munca asta pentru ca le da oamenilor speranta si optiuni noi, si ne da sansa sa vorbim despre – nu doar diete, pentru ca nu asta e fericirea – despre urmarirea fericirii, dar cand ne uitam la traditiile spirituale, la ceea ce Aldous Huxley numea ,,intelepciunea perena”, cand trecem de denumiri si forme si ritualuri care ne despart, totul se reduce la natura noastra de a fi fericiti. natura noastra este de a fi linistiti, de a fi sanatosi. Astfel fericirea nu e un lucru care se obtine, sanatatea nu e un lucru care se obtine. Mai degraba toate aceste practici – stiti, toti maestrii yoghini si rabinii, preotii, calugarii si maicutele nu au dezvoltat aceste tehnici doar pentru a gestiona stresul sau pentru scaderea tensiunii sau curatarea arterelor, cu toate ca au toate aceste efecte. Ele sunt puternice instrumente de transformare, de linistire a mintilor si trupurilor pentru a ne permite sa experimentam ce inseamna fericirea, pacea, bucuria, si sa realizam ca aceastea nu sunt lucruri pe care sa le obtinem, ci mai degraba lucruri care se afla deja in noi si pe care le-am tulburat.
Am studiat yoga multi ani cu un maestru – Swami Satchidananda, iar oamenii il intrebau ,,Esti Hindus (Hindu)?” , iar el spunea ,,Nu, sunt refacut (undo)”. Pentru ca totul se reduce la a identifica ceea ce ne disturba sanatatea si fericirea inascute si apoi la facilita vindecarea naturala. Pentru mine, asta e adevarata minune a naturii.
Deci, in acest context putem discuta despre dieta, stress management, care sunt aceste practici spirituale, exercitii moderate, renuntarea la fumat, grupuri de sprijin si comunitati – despre care voi discuta mai pe larg – si unele vitamine si suplimente. Si nu este o dieta. Stiti, cand majoritatea oamenilor se gandesc la dieta pe care o recomand, au impresia ca e o dieta foarte stricta. Pentru a invinge boala de asta este nevoie, dar daca vrei doar sa te mentii sanatos, ai o gama larga de optiuni. Si in functie de masura in care vei merge in directia unui stil de viata sanatos vei trai mai mult, te vei simti mai bine, vei putea pierde in greutate, s.a.m.d. Si ceea ce am reusit sa facem prin studiile noastre, a fost sa folosim tehnologie foarte scumpa, de ultima ora, pentru a demonstra cat de puternice pot fi aceste simple si ieftine metode stravechi.
Am inceput cu bolile de inima, iar cand am inceput aceste studii acum 26 sau 27 de ani, se credea ca odata declansata, boala de inima nu se poate decat agrava. Ceea ce am descoperit a fost ca in loc sa devina din ce in ce mai rau, in multe cazuri situatia poate deveni din ce in ce mai buna, mult mai repede decat oamenii realizau pe vremuri.
Acesta este un pacient reprezentativ care la vremea respectiva avea 73 de ani si desi avea nevoie absoluta de bypass a ales asta in schimb: (am folosit arteriografia cantitativa pentru a arata ingustarea)- aceasta e una din arterele care alimenteaza inima, una din arterele principale – si puteti vedea ingustarea aici. Un an mai tarziu nu mai este la fel de infundata – in mod normal merge in directia opusa. Aceste schimbari minore in ceea ce priveste blocajele au dus la o imbunatatire de 300% a fluxului sanguin, si folosind tomografia pozitronica albastru si negru reprezinta absenta fluxul sanguin, portocaliu si alb fluxul maxim.
O diferenta enorma poate fi realizata fara medicamente sau chirurgie. Din punct de vedere clinic, el pur si simplu nu putea trece strada fara dureri severe in piept; intr-o luna nu mai simtea dureri in piept, ca majoritatea oamenilor, iar un an mai tarziu putea sa urce 100 de etaje pe zi pe un aparat de gimnastica. Nu este un lucru neobisnuit, si asta ii face in parte pe oameni sa mentina genul acesta de schimbari, pentru ca le imbunatateste atat de mult calitatea vietii. Per ansamblu, daca ne uitam la arterele tuturor pacientilor, s-au degradat din ce in ce mai tare, intr-unul pana la cinci ani, in grupul de comparatie. Aceasta este istoria naturala a bolilor de inima, dar de fapt ea nu este ,,naturala” deloc, pentru ca am descoperit ca starea de sanatate se poate imbunatati mult mai repede decat oamenii au realizat pana in acum. Am mai descoperit ca cu cat oamenii fac mai multe schimbari, cu atat mai mult se insanatosesc. Nu e in functie de cat de in varsta sau bolnavi erau, ci in functie de cat de mult si-au schimbat stilul de viata, iar pacientii mai in varsta si-au imbunatatit starea mai mult decat cei tineri.
Am primit aceasta felicitare de Craciun acum cativa ani de la doi din pacientii nostri. Fratele mai mic are 86 de ani, iar celalalt 95. Au vrut sa imi arate cat li se imbunatatise mobilitatea, iar in anul urmator mi-au trimis-o pe aceasta, care mi s-a parut destul de amuzanta. (Rasete) Nu se stie niciodata… Ceea ce am observat a fost ca in cazul a 99% din pacienti boala de inima a inceput sa regreseze. Si m-am gandit ca daca as fi facut totul dupa o stiinta riguroasa asta ar fi schimbat practica medicala pentru totdeauna, dar am fost putin naiv. E important, dar nu e de ajuns. Pentru ca noi doctorii facem ceea ce suntem platiti sa facem, si suntem invatati sa facem ceea ce suntem platiti sa facem, deci daca schimbam asigurarile atunci vom schimba practica si educatia medicala. Asigurarea acopera bypass-ul, acopera angioplastia. Dar nu acoperea, pana de curand, dieta si stilul de viata.
Asa ca am inceput, printr-o organizatie nonprofit, sa invatam spitalele de-a lungul tarii, si am descoperit ca majoritatea oamenilor ar fi putut evita operatia, fiind un lucru eficace nu numai din punct de vedere medical, dar si eficient ca cost. Iar companiile de asigurare au realizat ca incepusera sa economiseasca 30.000 de dolari de pacient, si astfel Medicare este acum pe cale de a realiza un proiect demo prin care platesc pentru 1.800 de oameni inrolati in program in locurile in care noi il implementam. O ghicitoare spunea ,,Le fac reducere fumatorilor pentru ca nu prea am ce sa le spun”. Si (rasete) imi place acest slide pentru ca e o oportunitate de a discuta despre ceea ce ii motiveaza pe oameni sa se schimbe si ceea ce nu ii motiveaza. Si ce NU functioneaza este frica de moarte, si totusi asta se foloseste in mod curent.
Stiti, toti cei care fumeaza stiu ca nu e bine pentru ei, si totusi 30% din americani fumeaza, iar in alte parti din lume chiar 80%. De ce fumeaza totusi? Pai, pentru ca ii ajuta de-a lungul zilei. Si voi vorbi mai mult despre asta, dar adevarata epidemie nu consta doar in bolile de inima sau obezitate sau fumat, ci in singuratate si depresie. Si cum spunea o doamna, ,,Am 20 de prieteni in acest pachet de tigari, si sunt mereu alaturi de mine atunci cand nimeni nu mai e. Daca imi luati cei 20 de prieteni, ce imi dati in schimb?” Fie mananca cand sunt deprimati, fie se folosesc de alcool ca sa amorteasca durerea, fie lucreaza prea mult sau se uita prea mult la televizor. Toate acestea sunt metode la indemana pentru a evita sau atenua durerea, dar ideea este sa infrunti cauza problemei, iar durerea nu este problema, ci doar simptomul. Iar cand le spui oamenilor ca vor muri este prea infricosator ca sa se gandeasca – sau ca vor face emfizem sau vor avea un atac de inima – asa ca nu vor sa se gandeasca la asta si nici nu o fac.
Cel mai eficient slogan anti-fumat a fost acesta: Observati tigara care ii atarna din gura, iar ,,impotenta” – titlul este ,,impotenta” si nu ,,emfizemul”. Care a fost cel mai bine vandut medicament al tuturor timpurilor, introdus acum cativa ani? Viagra, nu? De ce? Pentru ca multi barbati au nevoie de el. Nu e ca si cum poti sa spui: ,,Hei Joe, am o disfunctie erectila. – Tu?” Si totusi uitati-va la numarul de vanzari. Nu e atat o problema psihologica, cat vasculara, iar nicotina face arterele sa se contracte. La fel si cocaina, la fel si alimentatia bogata in grasimi, la fel stress-ul emotional.
Deci tocmai actiunile care ni se par atat de ,,sexy” prin prisma culturii noastre sunt cele care ii fac pe majoritatea sa fie obositi, letargici, deprimati si impotenti, iar asta nu e prea amuzant. Dar cand modifici acest tip de comportament creierul incepe sa primeasca mai mult sange, incepi sa gandesti mai clar, ai mai multa energie, iar inima primeste mai mult sange asa cum v-am aratat. Functia sexuala se imbunatateste. Iar toate aceste apar in cateva ore. Acesta este un studiu – o masa bogata in grasimi – intr-o ora sau doua fluxul sanguin scade, iar cu totii ati experimentat asta de Ziua Recunostintei. Cand luati o masa mare si bogata in grasimi, cum va simtiti? Vi se face somn dupa aceea. In cazul meselor sarace in grasimi fluxul sanguin nu scade, dimpotriva. Multi dintre voi aveti copii si stiti ca asta implica o schimbare majora a stilului de viata, deci oamenii nu se tem sa faca schimbari daca stiu ca merita. Iar paradoxul este ca atunci cand faci schimbari majore, beneficiile sunt majore, si te simti mult mai bine foarte repede. Pentru multi oameni, aceste alegeri merita, nu pentu a trai mai mult, ci pentru a trai mai bine.
Vreau sa va vorbesc putin despre epidemia obezitatii, pentru ca este o adevarata problema. Doua treimi din adulti sunt supraponderali sau obezi, iar diabetul la copii si la cei de pana in 30 de ani a crescut cu 70% in ultimii 10 ani. Nu e o gluma, e adevarat. Si acestea sunt date furnizate de agentia nationala de sanatate. Acestea nu sunt rezultatele alegerilor, ci reprezinta procentul persoanelor supraponderale. Si daca va uitati – din ’85 in ’86, in ’87, ’88, ’89, ’90, ’91 avem o noua categorie, 15 – 20%; ’92, ’93, ’94, ’95, ’96, ’97 – o noua categorie; ’98, ’99, 2000 si 2001. In Mississippi peste 25% din populatie este supraponderala. De ce se intampla asta? Pai… asta este o metoda de a slabi foarte buna, dar din pacate nu dureaza, si asta este problema.
Nu e nici un mister cum poti slabi – fie arzi mai multe calorii prin exercitii, fie mananci mai putine calorii. Una dintre alternativele de a manca mai putine calorii este sa mananci mai putina mancare, si de aceea poti slabi prin orice dieta daca mananci mai putin, sau daca renunti la categorii intregi de alimente. Dar problema este ca ti se face foame, si astfel este dificil sa mentii dieta respectiva. Cealalta alternativa este schimbarea tipului de alimentatie. Grasimea are 9 calorii per gram, in timp ce proteinele si carbohidratii doar 4. Deci, daca mananci mai putina grasime reduci numarul de calorii fara a trebui sa mananci mai putin. Poti asadar manca aceeasi cantitate de mancare, dar mai putine calorii datorita alimentelor mai sarace in calorii. Iar satietatea e influentata de volumul de mancare mai degraba dacat de felul ei.
Nu-mi place sa vorbesc de dieta Atkins, dar sunt intrebat despre ea oricum, asa ca m-am gandit sa vorbesc cateva minute despre asta. Mitul pe care il tot auzim este ca americanilor li se spune sa manance mai putina grasime, procentul caloriilor din grasimi scade, iar cum americanii sunt mai grasi decat oricand rezulta ca nu grasimea te ingrasa. E numai pe jumatate adevarat. De fapt americanii mananca mai multe grasimi decat oricand, si chiar mai multi carbohidrati. Si astfel procentajul este mai redus, cantitatea reala este mai mare, si astfel scopul este sa le reducem pe amandoua. Dr. Atkins si cu mine am dezbatut de multe ori inainte sa moara, si am fost de acord ca americanii mananca prea multi carbohidrati simpli, ,,carbohidrati rai”, cum ar fi (Rasete) zaharul, faina alba, orezul alb, alcoolul, iar impactul negativ este dublu: ingerezi toate aceste calorii care nu te satura, pentru ca ai inlaturat fibrele, ele sunt absorbite rapid in sange, iar nivelul zaharului creste instantaneu. Pancreasul secreta insulina pentru a-i cobori nivelul, ceea ce este bine. Dar insulina accelereaza transformarea caloriilor in grasime. Si astfel, ideea este nu sa trecem la carne de porc, sunca si carnati – acestea nu sunt alimente sanatoase – ci sa trecem de la ,,carbohidrati rai” la ,,carbohidrati buni”. Acestia sunt alimentele integrale sau carbohidratii nerafinati: fructe, legume, faina integrala, orez negru, care in forma lor naturala sunt bogate in fibre. Iar fibrele provoaca satietate inainte de a ingera prea multe calorii si incetinesc absorbtia, astfel incat nu exista o crestere rapida a zaharului in sange. Astfel primim toate substantele care ne apara de boli.
Nu doar ceea ce eliminam din dieta, ci si ceea ce includem are un efect protector. La fel cum nu toti carbohidratii au efect negativ, nici toate grasimile nu sunt rele. Exista si grasimi bune. Iar acestea sunt cu precadere cele numite acizi Omega-3. Ele pot fi gasite, de exemplu, in uleiul de peste. Iar grasimile rele sunt cele ca acizii grasi trans si alimentele procesate si grasimile saturate, pe care le gasim in carne. Daca nu retineti altceva din aceasta discutie, 3 grame pe zi de ulei de peste pot reduce riscul de atac de inima si moartea subita cu 50 pana la 80%. Trei grame pe zi. Se gasesc in capsule de 1 gram – tot ce e mai mult e grasime in plus de care nu aveti nevoie. Ajuta de asemenea la scaderea riscului de cancer la san, prostata, sau cancer de colon. Problema cu dieta Atkins – toata lumea stie ca poti pierde kilograme astfel – dar acelasi efect il au si amfetaminele si alte medicamente de slabit controversate. Vreau sa spun ca sunt multe feluri in care poti slabi si care nu sunt neaparat sanatoase. Vrem sa slabim intr-un mod prin care sanatatea noastra sa aiba de castigat si nu sa fie afectata. Si problema e ca datorita acestui adevar partial, si anume ca americanii mananca prea multi carbohidrati simpli, avem impresia ca mancand mai putini astfel de carbohidrati automat vom pierde in greutate. Se pierd si mai multe kilograme consumand mancare integrala si mai putina grasime, si in acest fel sanatatea are de beneficiat. El zice: ,,Am vesti bune. In timp ce nivelul dumneavoastra de colesterol a ramas acelasi. rezultatele cercetarilor s-au schimbat.”
Acum, ce se intampla cu inima voastra cand treceti pe dieta Atkins? Partea rosie este buna; un an mai tarziu – si asta e dintr-un studiu revizuit de colegii mei intr-un jurnal numit Angiologia – dupa un an e mai mult rosu in dieta pe care eu o recomand, si mai putin rosu, flux sanguin mai scazut, in tipul de dieta Atkins. Asadar da, poti scadea in greutate, dar inima ta nu este tocmai fericita. Unul dintre studiile finantate de Centrul Atkins arata ca 70% din pacienti erau constipati, 65% aveau respiratie urat mirositoare, 54% dureri de cap – acesta nu este un mod sanatos de a manca. In concluzie, ai putea sa slabesti si sa incepi sa devii atragator, dar cand oamenii se apropie de tine vei avea o problema.
Si intr-o nota mai serioasa, au fost cazuri de fete de 16 ani care au murit dupa cateva saptamani de dieta Atkins, de boli osoase, de rinichi, etc. Acesta este felul in care corpul excreta deseurile – prin respiratie, intestine si transpiratie. Deci cand treci pe o astfel de dieta incepi sa mirosi urat. De aceea, o dieta optima este saraca in grasimi si carbohidrati rai, bogata in carbohidrati buni si are destule grasimi bune. Din nou, e vorba de un spectru: cand pornesti in directia asta, vei pierde in greutate, te vei simti mai bine si vei deveni mai sanatos.
Putem folosi si argumente ecologice pentru a ne alimenta cu elemente care se gasesc mai jos in lantul trofic: de la distrugerea padurii amazoniene sau cresterea cantitatii de proteine disponibila, pana la cei 4 miliarde de oameni care traiesc cu 1 dolar pe zi ca sa nu mai vorbim de toate celelalte probleme etice ale omenirii. Asadar, exista o varietate de motive pentru o astfel de alimentatie, care merg dincolo de propria sanatate.
Suntem pe cale de a publica primul studiu care analizeaza efectele acestui program asupra cancerului la prostata; impreuna cu Sloane-Kettering (institutie de tratare a cancerului) si Universitatea din Califonia am facut studiul pe 90 de barbati care au fost identificati cu cancer la prostata si care au ales din motive personale sa nu faca operatie. Astfel i-am putut imparti aleatoriu in doua grupuri, si am putut folosi unul din ele ca si grup de control, lucru pe care nu l-am fi putut face in cazul cancerului de san de exemplu, in care toata lumea se trateaza.
Ce am descoperit a fost ca dupa un an nici unul dintre pacientii din grupul experimental, care facusera aceste schimbari in stilul de viata, nu avea nevoie de tratament, in timp ce 6 din grupul de control aveau nevoie de chirurgie sau radiatii. Cand am verificat antigenul prostatic specific, un indicator al cancerului de prostata, acesta crescuse in cazul grupului de control si se imbunatatise in cazul grupului experimental, cu o diferenta semnificativa.
Mi-am pus intrebarea daca era o legatura intre masura in care pacientii si-au schimbat stilul de viata, in orice grup ar fi fost, si modificarile de antigen. Si cu siguranta am gasit o relatie doza – raspuns, la fel cum am facut-o si in cazul blocajelor arteriale din studiile noastre cardiologice. Si pentru scadearea nivelului de antigen a fost nevoie de schimbari destul de mari.
Si m-am gandit atunci ca poate doar nivelul antigenului este afectat, nu si cresterea tumorii. Asa ca le-am prelevat ser sanguin, l-am trimis la UCLA (Univ Califonia din Los Angeles) ei l-au adaugat unei linii standard de celule canceroase in cultura tisulara cresterea acestora fiind inhibata de 7 ori mai mult in grupul experimental fata de grupul de control: 70% fata de 9%. Si in cele din urma m-am intrebat daca exista o relatie intre cat de mult pacientii s-au schimbat si masura in care cresterea tumorii a fost inhibata, in cazul ambelor grupuri. Si asta m-a entuzismat din nou pentru ca am descoperit acelasi model: cu cat oamenii fac schimbari mai mari, cu atat cresterea tumorii este afectata. Iar in cele din urma am efectuat scoposcopii pe unii din acesti pacienti, activitatea tumorii fiind evindetiata in rosu la acest pacient – se pote vedea clar o imbunatatire in decurs de un an, odata cu scaderea antigenului. Asadar, daca este valabil pentru cancerul de prostata cu siguranta este valabil si pentru cancerul de san de asemeni. Si fie ca este urmat sau nu tratamentul conventional daca sunt realizate si aceste schimbari poate scadea riscul de revenire.
Ultimul lucru despre care vreau sa vorbesc, apropos de partea cu urmarirea fericirii, este ca studii peste studii au aratat ca persoanele singure si deprimate – depresia fiind cealalta epidemie reala din cultura noatra – sunt mult mai susceptibile de a se imbolnavi si de a muri prematur in parte pentru ca, asa cum am discutat, sunt mai predispusi fumatului, alimentatiei excesive, muncii excesive, etc. Dar in acelasi timp, datorita unor mecanisme pe care nu le intelegem pe deplin, persoanle singure sunt de un numar de ori – de 3 sau 5 pana la 10 ori conform unor studii – mai susceptibile de a se imbolnavi si a muri prematur. Si depresia se trateaza. Trebuie sa facem in privinta asta.
Pe de alta parte, orice are de a face cu intimitatea are proprietati de vindecare. Poate fi vorba de intimitate sexuala – eu personal cred ca energia vindecatoare si energia erotica sunt doar forme diferite ale aceluiasi lucru. Prietenia, altruismul, compasiunea, slujba – toate adevarurile eterne despre care vorbeam, care se regasesc in toate religiile si culturile odata ce incetezi sa cauti diferentele, acestea sunt lucruri care sunt in interesul nostru, pentru ca ne elibereaza de suferinta si de boala. Si intr-un fel asta e cel mai egoist lucru pe care il putem face.
Uitati-va la un singur studiu, facut de David Spiegel la Stanford. El al luat un numar de femei avand cancer la san in metastaza, si le-a impartit in doua grupuri. Unul dintre grupuri se intalnea o ora si jumatate pe saptamana intr-un grup de suport. Era un mediu iubitor si plin de grija, in care erau incurajate sa renunte la barierele emotionale si sa discute despre cat de groaznic este sa ai cancer, cu oameni care le intelegeau pentru ca treceau prin acelasi lucru. S-au intalnit o data pe saptamana timp de un an. Cinci ani mai tarziu, aceste femei traisera de doua ori mai mult – si asta a fost singura diferenta intre cele doua grupuri. A fost un studiu pe un grup de control aleatoriu publicat in The Lancet. Alte studii au aratat acelasi lucru. Asadar, aceste lucruri simple care creeaza intimitate au putere de vindecare, si chiar si cuvantul ,,vindecare” in engleza vine de la ,,a intregi”. ,,Yoga” vine din sanscrita si inseamna ,,uniune, a impreuna”.
Si ultimul slide pe care vreau sa vi-l arat este din nou legat de maestrul yoga cu care am studiat atatia ani si despre rundele de oncologie si cardiologie pe care le-am facut acum cativa ani la Universitatea Medicala din Virginia. La final, cineva a spus ,,Hei, maestre – care e diferenta intre buna starea fizica si boala?” Iar el s-a dus la tabla si a scris ,,stare de rau” – “illness” si a incercuit prima litera (i=eu), si ,,stare de bine” – “welness” si a incercuit primele doua litere (we=noi). Pentru mine asta e esenta a ceea ce am discutat: orice creeaza o legatura si o comuniune si un sentiment de iubire duce la vindecare. Si in felul acesta ne putem bucura mai intens de vietile noastre fara a ne imbolnavi.
Sursa: TED.com

Un comentariu:

Anonim spunea...

O VORBA BUNA VALOREAZA MAI MOLT DECAT UN MEDICAMENT. ATAT PENTRU CEL CE O PRONUNTA, CAT SI PENTRU CEL CE O PRIMESTE. CAND DUPA UN RAPORT LA DIRECTOR PRIMEAM O VORBA DE APRECIERE MA INTORCEAM LA LOCUL DE MUNCA DE LA ETAJUL SUPERIOR SARIND CATE TREI TREPTE ODATA. CAND MERGEAM LA DOCTOR PENTRU O AFECTIUNE SI PRIMEAM O VORBA BUNA MAINAPOIAM ACASA SANATOS. GEORGE IONESCU.