3 mar. 2014

Terapia prin postul tacerii

                                
“Tot ce creeaza tace. Natura-si deschide florile in cea mai adanca tacere. Numai distrugerea vrea galagie”, arata Alexandru Vlahuta.
Cei din vechime au gasit ca un mijloc eficient si magic de a trata dezechilibrele sufletesti:Tacerea. Ea era socotita o divinitate si i se consacra un anumit cult:
-         la egipteni, Horus, copilul care tace:
-         la greci, Harpocrates, un copil cu degetul in gura:
-         la romani, Tacita, zeita cu statui si temple.
In secolul al VI- lea i. Hr., una dintre conditiile pentru a intra in scoala cunoscutului filozof grec Pitagora o reprezenta a tacea timp de 4 ani. Cugetarea lui Pitagora: “Trebuie de tacut sau de spus ceva mai bun decat tacerea” apare ca un model de a vorbi, de a comunica.
Inainte vreme, calugarii si novicii faceau legamantul tacerii in manastiri. Pustnicii si sihastrii plecau in munti, se izolau in pusti sau paduri si taceau luni sau ani in sir. In sufletul lor se instalau pacea si armonia si puteau medita in cea mai profunda liniste asupra marilor probleme ale lumii. Intorsi printre oameni, ei vor propovadui nu numai moralitatea, dar vor aduce cu ei idei novatoare in filozofie, religie, stiinta.
Cugetarea: “Tacerea e de aur, iar vorba e de argint” isi dovedeste permanent valabilitatea. Publilius Syrus afirma: “Simonide spunea ca niciodata nu s-a cait ca a tacut, dar a regretat adesea ca a vorbit”. Alte aforisme completeaza sensul celor spuse mai sus: “Tacerea e ca mierea”, “Tacerea nu sparge capul” si “Tace si face”.
Psihologii moderni au descoperit ca “postul tacerii” reprezinta un mijloc terapeutic eficient. Studiile medicale au aratat ca multi bolnavi de afectiuni grave cardiace, de ulcer, gripa, cautand calm si echilibru, se izoleaza si fac de la sine “postul tacerii”. Experienta arata ca terapeutica prin tacere a dat rezultate excelente in: nevroze, hipertansiune arteriala, migrene, comotii cerebrale, schizofrenie si chiar in epilepsie.
Fara a vorbi, fara a consuma inutil energie, pacientul isi armonizeaza fizicul cu mentalul,ceea ce va realiza o imbunatatire esentiala a sanatatii organismului. Cura de tacere are virturi terapeutice de exceptie pentru omul modern, stresat permanent, obosit de viata, innebunit de problemele tranzitiei care nu se mai termina si agresat de o societate barbara.
Noi va recomandam urmatoarele terapii:
a)      la sfarsit de saptamana – un post de tacere de una-doua zile, care va va induce o stare de calm, va va elimina anxietatile si va va revigora fizic si mental;
b)      o saptamana de post al tacerii in vacanta, care va va odihni si va va revigora: veti constata ca afectiunile de care suferiti se vor ameliora si unele chiar se vor vindeca;
c)      o cura de tacere de o luna, recomandata in cazul tratarii unor afectiuni foarte grave.
Starr Daily arata ca tacerea are forta de a vindeca spiritul, iar acesta vindecat reactioneaza ca un tonic asupra organismului, insanatosindu-l.
Tacerea elimina consumul energetic prin vorbaria cotidiana inutila, stresanta si obositoare, impiedica certurile si agresiunile verbale care produc emotii, tulbura psihicul si creeaza stari de nervozitate, impiedica sacaielile soacrei, cicalelile nevestei si elimina conflictele.
Ca o concluzie: postul tacerii il recomandam tuturor semenilor nostri.
Victor Duta, “Psihoterapie”
http://belsim.wordpress.com/2012/04/05/postul-tacerii-elefantul-si-jaguarul/

Niciun comentariu: