22 apr. 2014

Reintegrarea muncii cu jocul

                                     
Eliminarea diferenţei dintre muncă şi joc inseamna deplasarea scopului final al activitatii, din rezultat (ceea ce asteptati), in ceea ce faceti efectiv (calea) /Removing the distinction between work and play.
Reintegrarea muncii cu jocul se realizeaza prin fuziunea caii (activitatii) cu scopul acestei activitati folosind 5 ingrediente: 1. descoperirea bucuriei in ceea ce faceti; 2. ancorare in ceea ce faceti acum ; 3. eliminarea expectatiilor; 4. integrarea activitatii cu ritmul si 5. acceptarea seriozitatii

"Ar fi bine să înţelegem diferenţa dintre muncă şi joacă. /It will be good to understand the distinction between work and play.
Munca are o finalitate, nu este ceva în sine. Trebuie să ajungă undeva, să ducă undeva, spre fericire, spre un ţel, spre o realizare. Este o punte, un mijloc, un instrument. Nu are niciun sens în sine. Sensul, înţelesul este dat de scop /Work is end-oriented, not enough in itself. It must lead somewhere, to some happiness, to some goal, to some end. It is a bridge, a means. In itself it is meaningless. The meaning is hidden in the goal"

"Aceasta este diferenta dintre muncă si joc: a munci sau a lucra înseamnă că sfârsitul (rezultatul) nu se afla in ceea ce faceti, că sunteti interesati de efecte (rezultate). Dacă se poate ajunge la final ( rezultat) fără această muncă, veti dori să părăsiti această activitate. Sunteti obligati (trebuie) să o purtati ca pe o povară, este o constrângere asupra dvs. Cumva trebuie să terminati munca si sa va atingeti scopul. Jocul este cu totul diferit; scopul final este în el, este intrinsec. Nu există nici un alt scop, nu pleci nicaieri. Vă bucurati chiar de ceea ce faceti. Gânditi-vă la asta. Un jucător profesionist devine trist. Este ceva ce i se impune să facă si pe care trebuie să-l obtina repede - cu cat mai curand cu atat mai bine "/ "This is the difference between work and play: work means the end is not in it, and you are interested in the end. If you can reach the end without this work, you would like to leave it. You have to carry it as a burden, it is a compulsion on you. Somehow you have to finish it and reach the goal . Play is totally different; the end is in it, it is intrinsic. There is no goal, you are not going anywhere. You are enjoying the very thing. Think about it. A professional player becomes sad. It is something to be carried out, to be finished soon – the sooner the better" (Osho- Vedanta: Seven Steps to Samadhi Chapter-4 The Supreme Knowledge)

DACA NU INTELEGETI ACEASTA FUZIUNE DINTRE MUNCA SI JOC, DINTRE SCOP SI CALE NU SE POATE VORBI DESPRE RUGACIUNE AUTENTICA, DESPRE IUBIRE, DESPRE PRACTICA DESCOPERIRII CENTRULUI DIN NOI , DESPRE PRACTICA RELAXARII, MEDITATIEI, MANTREI ORI DESPRE PRACTICA KOAN-URILOR ZEN
UN EXEMPLU
"O asezare in starea de relaxare, de impacare ( pace invulnerabila), de calm si de fericire neconditionata se obtine prin "let go", prin predare, prin abandonare. Lacomia de a obtine aceasta stare (rezultat) cat mai repede apartine egoului si mintii. Toate actiunile trebuie abandonate, fiindca ele apartin egoului si mintii.
Daca in ciuda instructiunilor primite de a abandona lupta, cineva persevereaza in a implica mintea (controlul, lupta, trairea in expectatii), atunci nu obtine relaxare (pace si tacere autentica), ci incordare ( galagie reprimata, conflict potential, suferinta, si epuizare). De vina este centrarea in ego, care vrea rezultate imediate si astfel se petrec doua lucruri : 1. ne mutam in asteptari, expectatii, dorinte si pierdem contactul cu ceea ce facem acum ( descoperirea, predarea); 2. se pierde predarea, daca nu ne putem abtine sa nu actionam, pentru a grabi lucrurile " (Mirahorian)

DESPRE ACCEPTAREA SERIOZITATII
"Există jucători serioşi. Ei devin atât de serioşi în jocul lor, încât jocul se transformă într-un generator de nelinişte. Citeam cândva memoriile unui mare industriaş, foarte preocupat de problemele de zi cu zi.
Cineva îi recomandase golful: "Joacă golf. Reduce starea de anxietate.
Aşa că a început să joace golf, dar a rămas la fel. A devenit atât de preocupat de golf, încât nu mai putea dormi. Juca golf toată noaptea. Fabrica era o povară, iar acum golful devenise o a doua povară, una şi mai apăsătoare. Juca golf, dar cu o minte serioasă, cu aceeaşi minte (obsedata de rezultat).
Dacă eşti serios, asta e, eşti serios. Nu e nimic de făcut. Fii serios şi rămâi serios. Abia atunci începi să fii jucăuş. Atunci îţi vei lua seriozitatea în joacă, nu te va mai preocupa. O iei ca pe o joacă, aşa că vei spune: "Bine. Dumnezeu mi-a dat mie acest rol, aşa că voi fi un om serios şi îmi voi juca seriozitatea", şi atunci ea va dispărea undeva în adâncul tău.
Inţelegi ce spun? ACCEPTA-TI SERIOZITATEA SI TE VEI ELIBERA DE EA
Poţi face din seriozitate (rolul identificarii) o joacă, şi tot aşa, poţi face din joacă seriozitate. Dacă eşti un om trist, serios, du-te şi spune tuturor: "Eu sunt o persoană serioasă, aşa m-am născut şi aşa voi continua să fiu." Şi nu lua asta prea în serios. Fii! Pur şi simplu fii serios şi aşa vei putea râde, iar seriozitatea va dispărea. Şi nici măcar nu-ţi vei da seama când a dispărut. Şi, mai ales, nu da atenţie celor spuse de alţii. E o adevărată boală. Aceşti alţii te vor înnebuni.
Dar cine sunt aceşti alţii şi de ce arăţi atâta interes faţă de ei?
Ei te înnebunesc pe tine, dar şi tu îi înnebuneşti pe ei, pentru că tu eşti pentru ei celălalt. De ce să acorzi atât de multă importanţă părerii altora?[fiindca nu ai centrul in tine] Mai bine concentrează-ţi atenţia asupra propriilor tale experienţe şi rămâi tu cel adevărat din experienţele tale[ calea de a readuce centrul in tine este prin descoperire]. Dacă te simţi bine în pielea ta de om serios, e foarte bine! Dacă simţi că prin acest exerciţiu de observator ai devenit tăcut, liniştit şi calm, de ce să te mai intereseze ce spun alţii, de ce să te mai deranjeze ce spun alţii?"( Osho The Book of Secrets )

"Puteţi să vă jucaţi şi, prin joacă, atunci când meditaţia este o joacă, totul este posibil. Şi totul este posibil imediat, deoarece nimic nu vă deranjează, nu sunteţi nerăbdători, nu vă grăbiţi, nu mergeţi nicăieri, nu tindeţi spre nimic. Sunteţi aici şi acum. Dacă intraţi în meditaţie, este foarte bine. Dacă nu, şi aşa este bine.
Nimic nu este în neregulă cu voi, deoarece nu aveţi nicio dorinţă, nu aşteptaţi nimic, nu există viitor.
Şi, reţineţi: atunci când starea de meditaţie este, pentru voi, similară cu cea de nonmeditaţie, de fapt vă aflaţi în meditaţie. Aţi ajuns. V-aţi atins scopul, aţi atins supremul. Faptul că vă spun să nu transformaţi meditaţia într-un antrenament, ci mai degrabă într-o joacă, într-o distracţie, vi se va părea ciudat. Simţiţi-vă bine atunci când faceţi acest lucru, pentru că îl faceţi nu pentru rezultatul ce urmează a fi obţinut.
Dar mintea noastră este foarte serioasă. Chiar dacă ne jucăm, facem din joacă un lucru serios. Transformăm joaca în muncă, în obligaţie. Jucaţi-vă precum copiii mici. Jucaţi-vă cu tehnicile de meditaţie şi atunci, prin ele, sunt posibile mult mai multe lucruri. Nu fiţi foarte serioşi în legătură cu ele; luaţi-le ca pe o distracţie. Dar tratăm totul cu prea multă seriozitate. Chiar dacă ne jucăm suntem serioşi. Şi, în ceea ce priveşte religia, am fost mereu mult prea serioşi. Religia nu a fost niciodată distractivă, de aceea pământul a rămas nereligios." ( Osho The Book of Secrets )
---------------------------------------

CE NEVOI SATISFACEM (ALE LUMII SI ALE NOASTRE)
Jocul este total diferit. Nu are un scop sau este un scop în sine. Fericirea nu este dincolo de joc sau în afara jocului; a fi în joc înseamnă a fi fericit. Eşti fericit în timpul jocului. Nu îţi asigură fericirea în afara lui, nu există niciun înţeles în afara lui – tot ce se petrece este intrinsec, interior. Te joci nu pentru un anume motiv, ci pentru că îţi face plăcere exact în clipa aceasta. Este lipsit de scop, de finalitate.
De aceea numai copiii sunt în stare să se joace cu adevărat; cu cât creşti, cu atât nu îţi mai arde de joacă.
Pentru că se adună tot mai multe ţinte, scopuri, începi să te întrebi tot mai des: "La ce bun să mă joc?". Devii din ce în ce mai preocupat de finalitate, de scopuri EFECTE : trebuie să obţii ceva prin el, altminteri nu are niciun sens, niciun rost. Valoarea intrinsecă îşi pierde importanţa în ochii tăi. Numai copiii mai sunt în stare să se joace, pentru că ei nu se gândesc la viitor. "( Osho The Book of Secrets )
-----------------------------------------------
"Orice se întâmplă se întâmplă; nu ai nicio aşteptare şi, bineînţeles, nicio frustrare. [ELIMINA EROAREA ASTEPTARII, EXPECTATIEI DORINTEI ]
Viaţa curge si tu curgi cu ea. Nu ai niciun ţel de atins, [EROAREA FIXARII UNUI OBIECTIV, ŢEL, DESTINAŢIE, IDEAL, DE ATINS SAU DE OBŢINUT]] deoarece odată cu ţelul apare şi efortul. EROAREA DIRECTIVITATII, POLARIZARII DUCE LA DEPLASARE ACTIUNE
Nu ai unde să mergi, deoarece, dacă ai unde să mergi, efortul va apărea; este implicit.
[DACA] Nu ai unde să mergi, unde să ajungi, niciun ţel, niciun ideal; nimic nu trebuie obţinut –
[ATUNCI] abandonezi totul."( Osho The Book of Secrets )
----------------------------------------------
"Ego-ul nu este altceva decât lăcomia cu care căutaţi noi experienţe. Şi fiecare experienţă nouă se va învechi, deoarece fiecare dorinţă nouă se va învechi…
Spiritualul nu este căutarea unei experienţe. Este căutarea propriei fiinţe.
Nu de dragul unei experienţe – nu pentru fericire, nu pentru extaz –, deoarece experienţa este ceva exterior; oricât ar fi de profundă este, totuşi, exterioară.
Spiritualitatea este căutarea fiinţei adevărate din voi: trebuie să mă cunosc aşa cum sunt.
Şi, odată ce ajung să cunosc acest lucru, nu mai simt nicio dorinţă de a experimenta.
Şi, odată ce ştiu acest lucru, nu mai există niciun imbold de a trece la o nouă experienţă.
Odată cu cunoaşterea adevărului interior, a fiinţei autentice, căutarea încetează. SCOPUL ORICAREI MISCARI/DEPLASARI/ ACTIVITATI ESTE REPAUSUL/ AJUNGEREA LA DESTINATIE/ OPRIREA, INCETAREA ACTIVITATII = IESIREA DIN PROCES
Deci, nu căutaţi o experienţă. Nicio experienţă nu este altceva decât un truc al minţii, un mijloc de a evada. Meditaţia nu este o experienţă, este o realizare.
Meditaţia nu este o experienţă; este, mai degrabă, încetarea oricărei experienţe.
Din această cauză, cei care au încercat cu adevărat să-şi exprime trăirile interioare – de exemplu Buddha – spun: "Nu întrebaţi ce se petrece acolo. Sau, dacă insistaţi, vă răspund: Acolo nu se întâmplă nimic."
Dacă eu v-aş spune vouă că în meditaţie nu se întâmplă nimic, ce aţi face?
Nu aţi mai medita. Dacă nimic nu se va întâmpla acolo, ce rost mai are? – toate acestea ar arăta că sunteţi într-o călătorie a ego-ului.
Dacă spun că acolo nu se întâmplă nimic, iar voi spuneţi: "Bine, am trecut prin multe întâmplări, am cunoscut multe experienţe şi fiecare dintre ele s-a dovedit a fi nemulţumitoare..."
Treceţi prin ea şi ştiţi că nu a fost nimic. Şi-atunci simţiţi un imbold de a o repeta, iar repetiţia înseamnă plictiseală. Apoi treceţi la altceva…
Iată felul în care v-aţi mişcat de-a lungul mai multor vieţi; de mii şi mii de vieţi aţi căutat experienţă după experienţă.
Spuneţi: "Am experimentat multe. Nu vreau o experienţă nouă. Vreau să ştiu ce înseamnă a experimenta." Accentul se schimbă. Experienţa este ceva din afara voastră. Fiinţa voastră este cea care experimentează. Şi aceasta este deosebirea dintre spiritualitatea adevărată şi cea falsă: dacă sunteţi adeptul experienţelor, atunci spiritualitatea este falsă; dacă sunteţi pentru cel care experimentează, atunci este adevărată." ( Osho -The Book of Secrets )
Mirahorian Copyright © 2013 All Rights Reserved http://www.danmirahorian.ro/

NOTE
"In spatele mastii seriozitatii se ascund uneori superficialitatea si moartea"(Mirahorian)
"Cand iubim ceea ce facem, nu exista munca, ci bucurie" (Mirahorian)
"Dacă faci ceea ce iti place, nu vei lucra o zi în viata ta"/ "If you do what you love, you'll never work a day in your life.” (Marc Anthony)
"Alege slujba pe care o iubesti si nu va trebui niciodată să mai muncesti o zi din viata ta "/" Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life." (Confucius)
Singura modalitate de a face un lucru mare este sa iubesti ceea ce faci. Dacă nu l-ati găsit încă, continuati sa cautati. Nu va opriti din aceasta cautare. Ca si în toate problemele de inima, veti sti atunci când l-ati găsit"/"The only way to do great work is to love what you do. If you haven't found it yet, keep looking. Don't settle. As with all matters of the heart, You'll know when you find it." (Steve Jobs)
Estompati linia de separare dintre munca si joc/ Blur The Line Between Work & Play
JOCUL(PLAY) nu are o finalitate externa, ci are recompensa în sine.
CE IUBESTI ? /CE ITI PLACE ? CE APRECIEZI TU ? / WHAT YOU LOVE ?

MUNCA (WORK) are o finalitate externa, nu este ceva în sine.
CE NEVOI SATISFACEM (ALE LUMII SI ALE NOASTRE)
CE NEVOI ARE LUMEA ?/ WHAT THE WORLD NEEDS ?

COMPETENTA - CE APRECIAZA ALTII DIN CEEA CE FACI TU ?
Ce faci bine ? In ce esti competent ? What you do well ?

SATISFACEREA NEVOILOR INDIVIDUALE
Pentru ce activitate ar plati lumea ? /What the world will pay for ?
Ce activitate ar fi retribuita pt satisfacerea nevoilor tale de existenta ?
Sursa: Mirahorian

Niciun comentariu: