17 apr. 2014

Spiritualitatea autentică

Odata ce sufletul intra in lumea materiala, iar mintea este acoperita de propriul interes, se creează iluzia separarii de Dumnezeu. Cu cat egoul creste mai mult, iar mintea este mai agitata, cu atat oamenii traiesc mai profund sentimentul separarii de Dumnezeu. Atâta timp cât existam în această lume materială, în mintea noastră sunt generate diferite dorinte. Totul în univers doreste ca mai devreme sau mai târziu sa materialieze dorintele, si noi venim în aceasta lume, tocmai pentru a da viata acestor dorinte. Acestea se pot califica in general in dorinte materiale si dorinte spirituale. Printre dorintele materiale se numara o casa, o masina, bani, prestigiu, stabilitatea financiară, familia, procrearea, frumusetea fizica, sănătatea fizică etc.
Printre dorintele spirituale se numara predicarea idealurilor spirituale, moralitatea, etica, aderarea la ritualuri religioase, principii, vizitarea locurilor sfinte, cunoasterea si practicarea tehnicilor de rugăciuni si penitentă, diverse practici spirituale (elemente de yoga, qigong, meditatie) etc. Regăsirea sufletului depinde de cantitatea de egoism care il acoperă. Aceasta depinde atat de gradul de egocentrism, dar si de forta nivelelor inferioare ale sufletului si de faptul că omul prin natura sa penduleaza intre acestea si cele superioare. Astfel o persoană poate dedica tot efortul sau pentru a creste latura materială, dar daca la un moment dat experimenteaza o mare dezamăgire si pierde totul, va realiza că aspectul material este temporar. Atunci persoana se poate apuca de treabă pe asa-numita cale spirituala. Uneori aceste lectii se pot întâmpla de mai multe ori în timpul unei vieti, iar pentru unele persoane se pot intampla chiar pe parcursul a mai multor vieti. Trasaturile de caracter care indică faptul că o persoană este prea obsedata de spiritualitate sunt mândria, rigiditate în evaluarea a ceea ce se întâmplă, condamnare, depresie etc.Atractia excesiva catre lumea materiala se caracterizează prin lăcomie, avaritie, invidie, pofta, mânie - trei astfel de trasaturi amplifica egoismul. Cele două domenii – material si spiritual - au ciclurile lor, insa acesta este un subiect complex.
Atunci când o persoană trăieste ancorata mai mult dorintele materiale, isi amplifica/activeaza primele trei chakre (chakrele inferioare), insa prin activare nu inseamna ca ele functioneaza mai armonios. In sensul opus, atunci cand o persoana da prea multa atentie dorintelor spirituale, activeaza chakrele superioare .  În cazul în care o femeie este prea ancorata in spiritualitate, ea blocheaza viata privata, viata familiei si a copiilor (din cauza functionării dizarmonioase a centrilor energetici inferiori). Femeia va avea energie "noduroasa". In astfel de cazuri, femeia pierde în greutate, devine rigida, iritabila, nu se ingrijeste de aspectul fizic etc. În situatia in care o femeie este prea ancorata în material, va deveni lacoma, devoranta, o adevarata "scorpie". Datorită legăturii stranse între caracter si aspectul fizic, aceste caracteristici vor avea un impact negativ asupra aspectului unei femei. Chiar si o femeie cu cele mai corect proportionate forme si trasaturi va fi total respingătoare din cauza invidiei, lăcomiei, mâniei. Acest tip de femeie are o multime de energie în chakrele inferioare (chiar dacă nu intr-un mod armonios) si pentru un timp ea poate avea succes în viata personală si prosperitate materială. Când un barbat este atras de spiritualitate (in proportie de 60% - 80%) , acest lucru este normal si in general ii asigura un mental bun, auster, curajos, dur (dar nu crud), pentru a dedica timp considerabil pentru rugăciune si meditatie, pentru a avea un mentor spiritual si pentru a fi in acelasi timp tata si sot pentru copiii si sotie la un nivel minim. Un astfel de barbat are energia necesara pentru a fi nobil, generos etc. La un barbat armonios, cel putin 60 % din prana (fortă de viată sau în acest context - aspiratiile) ar trebui să meargă spre spiritualitate (centrele energetice superioare), dorintele materiale fiind secundare. În cazul în care energia spirituală este dominantă la bărbati se deschide si este îmbunătătită intuitia si creativitatea, intelectul fiind spiritualizat.
Cred că femeile ar trebui să domine aspirațiile materiale (familie, casa, creând confort și comoditate etc ) pentru că o femeie ajunge la Iubirea Divină prin copii, familie, grija, ingrijirea spatiului familial și în general, prin asigurarea unui climat de iubire în spațiul in care exista. Pentru o femeie stabilitatea externă este  importantă (fiindu-i la indemana sa creasca copiii și să aibă o minte calmă). Mintea și corpul feminin nu sunt concepute pentru austerități și penitențe. Cu greu gasim în poveștile de-a lungul istoriei femei care s-au retras în peșteră pentru a medita pentru perioade indelungate, și care sa fi avut succes in aceste practici. Iar cele care au avut un astfel de acces de "extaz emoțional și spiritual " temporar nu s-au grabit în peșteră sau desert intr-un exercitiu de penitență spirituală, pentru ca natura le-a "oferit" frica de soareci, șopârle și o dorință obsesivă de a vorbi. Cel puțin 60 % din energia feminină ar trebui să fie exercitată pe latura materială, apoi femeia poate da naștere la copii sănătoși.
Rami Blekt (extras din articolul "spiritualitatea autentică ca bază pentru o viață fericită și sănătoasă").

Niciun comentariu: