21 mai 2014

Oglinda

                                      
Noi, femeile, avem o afinitate pentru oglinzi. Ne privim de zeci de ori pe zi, insa se pare ca nu reusim sa vedem mai mult decat o imagine superficiala a tot ceea ce inseamna complexitatea fiintei noastre.
Avem un curaj nebun cand ne propunem ceva  si totusi, cand vine vorba de  curajul de a ne privi  si de a ne accepta asa cum suntem, cu partile luminoase si intunecate,  preferam sa inchidem ochii si sa ne refugiem in negare. Gandirea pozitiva este foarte importanta.
Nu ne mai saturam sa cautam scuze si motive pentru insatisfactia in care am ramas de atata amar de vreme. Ce nu cunosti nu poti stapani.
Pana nu constientizezi ceea ce faci, de ce faci ceea ce faci si cum ii influenteaza pe ceilalti comportamentul tau, nu poti face nici o schimbare in stilul de viata.
Cum ai trait pana azi?
Care sunt obiceiurile, gandurile, tiparele, prejudecatile cu care te-ai imbracat odata cu fiecare pas pe care l-ai facut in viata ta?
Lista ta de valori
Cine esti?
Cum faci sa se intample ceea ce traiesti?
Esti multumita de ceea ce traiesti?
O sa repet aceste intrebari pana cand te hotarasti sa iei atitudine in stilul de viata, pana cand te intorci si privesti in interiorul tau, in loc sa te lasi furata de modelele exterioare.
Care sunt valorile  dupa care te ghidezi in viata?
Mi-am  revizuit de curand lista valorilor si am fost surprinsa.
Libertatea   a ocupat primul loc in viata mea, apoi increderea, gandirea pozitiva, urmata de independenta si iubire.
Tu pe ce drum te afli?
Oricat as incerca  sa-mi gasesc implinirea in alte valori, nu o voi face niciodata si te asigur ca acelasi lucru ti se va intampla si tie.
Inainte sa mergi pe drumul pe care te indrepti acum, opreste-te la umbra , in linistea unei oaze si reconsidera  daca te indrepti inspre ceea ce iti va aduce cu adevarat implinirea sufleteasca pe care atat o cauti.
Iti dau cateva indicii. Ia o foaie de hartie  si scrie! Daca te eschivezi din nou si  esti prea comoda sa faci acest exercitiu , sa nu te surprinda ceea ce urmeaza.
Noteaza 10 valori importante pentru tine in viata, fara nici o ordine precisa.  Te ghidez !
La ce te gandesti?
Libertate? Familie? Independenta? Stil? Cariera? Bani?
Cunoastere? Apreciere? Respect? Incredere? Iubire? Sinceritate?
Relatii?  Sanatate?Prietenie? Fidelitate?
Cauta acele  principii care sunt cele mai importante pentru tine.
Le-ai ales? Foarte bine! Acum e momentul sa mergem mai departe.
Incepe sa stabilesti ierarhia lor. Cum?
Pe rand ia cate o valoare si compar-o cu toate  celelalte .
Te poti folosi de urmatoarea intrebare  in momentele in care nu  reusesti sa-ti dai seama care e mai importanta:
Daca ar fi sa renunti  pentru totdeauna la una din cele 2 valori la care ai renunta?
Continua exercitiul  pentru fiecare valoare din lista ta si astfel vei obtine ierarhia care te defineste.
Ai un sentiment de nemultumire in legatura cu viata ta? Poate ca  nu cauti unde trebuie implinirea care iti lipseste.
Odata ce ai descoperit  care e lista ta de valori, nu te opri aici.
Gandeste-te in ce mod reflecta viata  in acest moment   aceste valori? Te afli pe drumul care trebuie sau   e necesara  o schimbare de directie? Te invit sa reflectezi.
Iti vorbesc despre autoexplorare, autointelegere, autoschimbare . Toate acestea  sunt aspect esentiale in constientizarea de sine.
Care e relatia ta cu oglinda?
Identitate, acceptare, stima  si iubire de sine.
Tindem sa catalogam oamenii in buni sau rai insa adevaratele surprize apar in momentul regasirii acestor aspecte adanc inradacinate in noi.
Reprimand aspectele negative ale personalitatii tale nu faci decat sa te ascunzi de tine.
Gandire pozitiva este cheia. Priveste cu atentie in jurul tau. Pentru prima oara deschide ochii si uita-te la cei din jurul tau pentru ca ei iti pot spune mai multe despre stilul tau decat te astepti.
Paseste in acest proces de sondare a sufletului tau. E posibil ca toate criticile pe care le aduci  celor din jurul tau sa fie exprimari mascate ale propriilor tale nevoi nesatisfacute.
Esti cine esti!
Ma plac, ma accept , ma iubesc sau
Nu ma plac, ma detest, nu sunt bun de nimic?
Aloca-ti o zi si priveste-te in toate oglinzile omenesti care iti apar in cale.
Noteaza ce iti place  si ceea nu iti place. Apoi bea-ti cafeaua de dimineata,  punandu-ti urmatoarele intrebari:
Ti-a placut ceea ce ai vazut?
Ce altceva ti-ai fi dorit sa vezi?
Ce anume ai schimba in modul tau de a fi?
Ce anume ai schimba in stilul de viata?
Ce poti face de acum incolo, pentru a avea viata la care aspiri?
Povestea printesei  condamnata la inchisoarea propriei vieti.
Anabela  e o femeie  cu o cariera reusita care locuieste intr-o casa destul de incapatoare pentru 20 persoane. Isi petrece fiecare zi furioasa pe ea insasi si indreptand toata aceasta emotie negativa asupra propriei persoane.
A alergat toata viata ei, cautand implinirea sufleteasca in cariera ei, in bani si afaceri de success insa implinirea intarzie sa apara. Indiferent  de refugiul pe care incearca sa-l gaseasca in relatii pasagere  si activitati zilnice lipsite de incarcatura emotionala, ea nu reuseste sa gaseasca pacea pe care o cauta. A ajuns pana la pragul in care isi canalizeaza toata furia asupra propriei persoane prin autodistrugere  cauzandu-si  rani adanci fizice si psihice.
Furia, iritarea, resentimentele  reprezinta semnale de alarma pe care ea nu a reusit sa le descifreze inca.
De indata ce Anabela se  va trezi la un nou nivel de constienta in care va realiza ca valorile ei au fost violate , va putea face un pas spre schimbare. E important ca ea sa comunice celor din jur ca are un standard si sa nu se astepte ca ceilalti sa stie. Pana nu va spune ce e important pentru ea si nu isi va stabili ierarhia valorilor, arsenalul de sentimente  neexprimate se vor converti in furie.
De ce tot iti repet sa te trezesti? Poti sa traiesti o viata si sa ajungi ca la finele ei sa cunosti mai multe despre ceilalti decat cunosti despre tine, daca continui sa dormi.
Deschide ochii si porneste pe drumul spre autocunoastere pentru ca numai identificand semnalele transmise de emotiile tale ajungi la solutii. Adopta o gandire pozitiva pentru un stil de viata mai bun.
Trecutul e problema
Prezentul e situatia
Viitorul e solutia
Poti prelua controlul asupra propriei tale vieti incepand cu acest moment, doar printr-un efort minim , curaj, vointa, perseverenta si dorinta de mai mult.

Niciun comentariu: