23 apr. 2015

5 cai pentru a-ti descoperi Dharma (scopul in viata)


“Este mai bine sa ai o Dharma imperfecta decat sa imiti perfect viata altei persoane.” -Bhagavad Gita
Ce este Dharma?
Dharma este termenul sanscrit care se traduce prin mod de viata corect, dar cuvantul original are semnificatii mult mai profunde decat traducerea directa. Textele antice Hinduse din Scrierile Veda descriu Dharma ca pe intelepciunea interioara sau indrumarea cosmica ce guverneaza nu numai individul, ci intreg universul.
Pentru ca o persoana sa-si urmeze Dharma, tot ce trebuie sa faca este sa-si urmeze calauzirea interioara. Usor, nu? Nu chiar.
Motivul pentru care poate fi dificil sa-ti asculti vocea interioara este ca sunt atat de multe alte voci care-ti distrag atentia. Este vocea din mintea ta, sunt vocile altor persoane din jurul tau, este vocea culturii inradacinata de-a lungul generatiilor, vocea constiintei, vocile convingerilor si asteptarilor tale si un intreg talmes-balmes de alte voci.

Atunci cum iti poti descoperi propria Dharma, cu atatea alte voci care vorbesc tare de nu se mai intelege nimic?

Iata cinci cai pe care poti merge pentru a-ti gasi propria Dharma. Poti alege numai una dintre ele sau pe toate, pentru a face primii pasi catre telul tau. Cand faci cate un pas in mod constient, calea insasi te va atrage in directia corecta. Sa pasesti pe acest drum nu are legatura cu succesul, ci cu armonia interioara, cu gandurile tale, cu cuvintele si actiunile tale.
  1. Calea bucuriei
Este cea mai simpla cale catre scopul tau. Gandeste-te ce te face sa te simti entuziasmat, viu, treaz. Cartile? Mancarea? Calatoriile? Indiferent ce ar fi si iti aduce bucurie, acesta  este scopul tau. Sufletul tau vorbeste prin emotiile pe care le simti. Asculta-l. Cand ai de ales intre teama si bucurie, intotdeauna alege bucuria. Gaseste acele lucruri care te umplu de bucurie si telul tau isi va gasi el drumul catre tine!
  1. Calea sincronicitatii
Sincronicitatea este modul in care universul iti arata ca esti pe calea cea dreapta, pe drumul catre Dharma ta. Intotdeauna suntem calauziti prin urmatorul pas pe care-l facem  nu trebuie decat sa urmarim luminile de semnalizare. Coincidentele de sincronicitate sunt luminile de semnalizare de-a lungul drumului catre telul tau.
  1. Calea renuntarii
    Ariya-magga dharma
    Ariyamagga – calea nobila
Renuntarea este calea cea mai importanta catre telul tau. Probabil ai auzit zicala, “Sa renunti la cine esti pentru a deveni ceea ce poti fi,” nu? Cu cat viata ta e mai incarcata de lucruri, oameni, evenimente si rutine care nu te mai ajuta in niciun fel, cu atat mai putin loc vei avea pentru lucrurile, oamenii si evenimentele care te ajuta sa-ti atingi propriul scop. Fa zilnic o alegere constienta de a renunta la ceva ce nu este esential, astfel incat viata ta sa se deschida pentru a primi, a se reincarca si a se realinia scopului tau.
  1. Calea practicilor
Daca nu esti obisnuit sa meditezi (ceea ce ar fi foarte recomandabil), yoga poate fi o practica buna pe care sa o incluzi in viata ta de fiecare zi. Este o practica Vedica antica ce furnizeaza tehnici care nu numai ca-ti mentin corpul sanatos, dar te initiaza in descoperirea secretelor ascunse in uniunea constiintei umane cu cea a universului. Sau practica orice altceva te atrage – sa te plimbi printr-un labirint, sa tii un jurnal in care sa enumeri lucrurile pentru care esti recunoscator, sau sa canti la pian. Este important sa incluzi aceasta practica in programul tau in asa fel incat sa devina un ritual.
  1. Calea fiintarii
Cu cat esti mai ocupat si te uiti mai des la ceas, cu atat este mai important sa-ti gasesti timp pentru a nu face nimic altceva decat a fi. Dar calitatea a nu face “nimic” conteaza  sa te uiti la televizor nu se pune la socoteala. Nici sa te joci jocuri pe telefon. sau sa-ti verifici emailul sau contul de Facebook.
Opreste-le pe toate si pur si simplu da-le la o parte. Fa o plimbare pe plaja, urca pe munte, sau mergi intr-un loc unde sa fii numai tu. Invata incet-incet sa construiesti aceste petice de “nimic” in viata ta de zi cu zi, pentru a face mai mult loc “fiintarii” in propria ta viata. Acest lucru iti va oferi ocazii de a te alinia cu ciclurile naturii, energia universului si cu centrul propriului tau Eu  aFiintei tale.
Cand depunem eforturi sa ne folosim talentele si insusirile cu care am fost inzestrati pentru a ne atinge potentialul, o lume plina de fiinte Dharmice va aparea, care va construi o societate, o planeta si un univers mai constiente.
Sursa utilizata:http://viataverdeviu.ro/5-cai-pentru-a-ti-descoperi-dharma-scopul-in-viata/
http://www.mindbodygreen.com/0-16692/the-5-paths-to-discovering-your-dharma.html – dharma

Niciun comentariu: