14 aug. 2015

Sinele Suprem ATMAN

Sinele Suprem (ATMAN) este centrul etern al conştiinţei individuale, care nu este născut şi care nici nu moare niciodată. În metafora cu lampa şi abajurul, ATMAN este, analogic vorbind, lumina însăşi, deşi faptul de a-l descrie astfel este un mod incomplet şi incorect. Cea mai profundă lumină a fiinţei pătrunde şi luminează prin cele cinci învelişuri (KOSHA) şi odată cu trecerea prin aceasta, lumina emanată de Sinele Suprem (ATMAN) se colorează întocmai ca şi ele. Una dintre cele mai potrivite descrieri pentru Sinele Nemuritor (ATMAN) a fost cea în care este descris ca fiind indescriptibil. Revelarea Sinelui Suprem (ATMAN) este scopul spiritual al oricărei căi spirituale autentice. Experienţa directă a revelării Sinelui Etern (ATMAN) poate fi obţinută prin practica meditaţiei profunde realizată în mod sistematic.
Sinele Suprem (ATMAN) este complet liber şi îşi exercită puterea prin voinţă (numită dhrti), care în yoga este privită ca aspectul dinamic al inteligenţei. Cu ajutorul voinţei pure, un yoghin este capabil să-şi controleze organele de simţ, toate activităţile şi mintea. Această trezire care se produce doar în urma unui efort spiritual intens, deschide uşa divină a inimii. Aceasta îi permite yoghinului accesul la armonizarea tuturor celor cinci KOSHA-uri.
Sinele Suprem (ATMAN) este văzătorul, cunoscătorul şi martorul tuturor corpurilor. Sinele Suprem (ATMAN) este cunoaşterea şi lumina însăşi. Aşa cum lumina care luminează vasul este diferită de vas, la fel Sinele Suprem (ATMAN) este diferit de învelişurile sale. Deci Sinele este însăşi conştiinţa şi nu învelişurile. Tocmai de aceea, aspirantul trebuie să urmărească să transceandă cele cinci KOSHA-uri pentru a realiza identitatea sa cu pura conştiinţă divină a Sinelui. La fel cum cineva trage tulpina subţire a unui fir de iarbă, prin îndepărtarea straturilor de deasupra, unul după altul, la fel trebuie să urmărim să ne revelăm esenţa noastră spirituală ATMAN.
http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?item=3777&lang=RO

Niciun comentariu: