29 oct. 2015

Planeta Jupiter

Imagini pentru jupiter
.............
Considerente de natura spiritualaPrin marimea si pozitia sa, sfera subtila de forta a acestei planete ocupa locul central printre sferele subtile de forta ale celorlalti astri care se invart in jurul Soarelui. Ca planeta, Jupiter este precedata de Mercur, Venus, Terra, Marte si asteroizi, pentru a fi urmata apoi de acelasi numar de corpuri celeste - Saturn, Uranus, Neptun, Pluto si planetele transplutoniene, dintre care prima este deja numita de catre unii Minos.
In analogie cu acest loc ales, sfera subtila de forta a lui Jupiter reprezinta in astrologie principiul echilibrului, al autoritatii, al ordinii, al stabilitatii in progres, al abundentei, al patrarii si perpetuarii ierarhiei stabilite. Energiile sale subtile fac sa se manifeste in planul fizic legalitatea sociala, bogatia, optimismul si increderea. In astrologia traditionala, planeta - denumita si "marele benefic" - guverna atit Semnul zodiacal Sagetator (considerat un Semn al dreptatii) cat si Semnul zodiacal Pesti (considerat an Semn al compasiunii). Medicina si jurisprudenta sunt profesiuni privilegiate in cazul fiintelor umane care se afla in rezonanta mai mereu si foarte mult cu sfera subtila de forta a lui Jupiter.
In astrologia hindusa, sferei sale de forta ii corespunde un zeu foarte important, numit Brihaspati, semnificatiile lui simbolice fiind vaste si depasind cadrul strict al astrologiei.
Cea mai importanta corelatie de care pune alaturi aceasta sfera energetica subtila si zeul (spiritul/entitatea) care o guverneaza este notiunea de guru. In limba sanscrita guru inseamna atat "greu" cat si "acela care impastie intunericul si aduce Lumina Divina", atribute caracteristice, de altfel, unui maestru spiritual autentic. Tocmai de aceea Brihaspati, spirtul planetei, mai este cunoscut in traditia hindusa, si sub numele de Devaguru (Maestrul Zeilor) sau Devacarya (Invatatorul Zeilor). El este acela care pledeaza pentru corectitudine, justitie, iluminare prin efort propriu. Actiunea sa vizeaza progresul si expansiunea Constiintei, amplificarea puterii de munca si curajul divin integrat. El este acela care isi salveaza adoratorii dar, carora le ofera totodata, si oglinda caracterului lor real.
Numit adeseori Vacaspati (de la "vak"=Cuvantul exprimat, si "pati"= stapan), Jupiter se releva a fi si Stapanul vorbirii, Maestrul plin de elocinta, care acorda Cunoasterea si vegheaza plin de compasiune la respectarea Legii (uneori Jupiter este cunoscut si drept "Stapanul Dharmei"). Uneori se spune ca el determina durata vietii, deoarece el este acela care daruieste longevitatea.
Considerat ca "datator de fericire", sub egida lui intra intelepciunea, credinta, moralitatea, compasiunea, bunavointa, expanisunea, libertatea de a ne construi propriul model, propria filosofie de viata. Lui i se atribuie un important manual de legi si politica, Brihaspati Samhita, astazi in mare parte pierdut, fapt deloc intamplator daca ne gandim la folosirea din ce in ce mai joasa a rezonantei jupiteriene, despre care unele texte antice comenteaza: "In Kali Yuga (epoca Intunericului), Nandi - Taurul Dharma-ei - se mai sprijina intr-un singur picior." Intr-adevar, in lumea contemporana, Legea Divina este profund ocultata sau chiar cu buna-stiinta defaimata, fiind un real act de eroism spiritual regasirea si respectarea ei.
Brihaspati este asociat de multe ori cu Brahma (Creatorul vietii) si cu Ganesha (Zeul care inlatura toate obstacolele), ca simbol al puterii de a infrange dusmanii, mai ales ignoranta, singurul dusman de temut al fiintei umane. O veche legenda spune ca Brihaspati este fiul lui Angiras, preotul zeilor si patronul ritualurilor sacrificiale. Consilier intelept prin excelenta, este intotdeauna ascultat si respectatd de catre Surya (Soare) si Soma (Luna), cuplul regal al Luminariilor. El este acela care controleaza miscarile celorlalte astre si el este "cel mai bun profesor al stiintelor Luminii (astrologia).
Unul dintre multele texte initiatice secrete il descrie astfel: "El este un zeu stralucitor si puternic calarind pe un elefant alb (care, in calitatea sa de cel mai mare mamifer terestru, este un simbol al majestuozitatii si al puterii). In maini, zeul poarta un suld de manuscrise (simbolul Cunoasterii spirituale a Scripturilor), discul lui Vishnu (simbol al retezarii din radacina a prostiei) si scoica (simbol al puterii Sunetului Divin, arhetipal). Cu a patra mana el binecuvanteaza." Lui i se spune intotdeauna: "Ma inclin pana la pamant in fata Invatatorului tuturor Zeilor, care straluceste orbitor precum aurul... El este imbracat in galben, iar florile si uleiurile aromate cu care este impodobit au aceeasi culoare. El poarta tot felul de ornamente si este un Intelept in toate artele si stiintele."

http://www.mirabilys-magazin.ro/articole/planeta-jupiter-greul-sistemului-solar

Niciun comentariu: