21 iul. 2015

Invata cum isi folosesc geniile creierul

Imagini pentru echilibrare emisfere cerebrale

Salut!
Azi vreau sa te intreb ce parere ai despre geniile lumii si daca tu crezi ca geniul este innascut sau il putem activa in fiecare dintre noi !
Ai auzit de copilul acela care e numit micul Mozart?  Dar de cel care poate sa calculeze mai rapid decat cel mai bun computer? Ce anume face ca ei sa fie deosebiti?  Am cunoscut o persoana in anul 2001 care, daca ii spuneam o data la intamplare (de ex: 03.09.1927), calcula exact in ce zi a saptamanii cadea data respectiva. Am incercat cu calendare vechi in fata. A calculat de fiecare data. Nici macar nu inchidea ochii, privea in gol ca si cum vedea prin mine si prin zidul din spatele meu. Privea parca in alta lume si acolo vedea probabil cifrele cum se asaza singure in cine stie ce ecuatii nestiute, astfel incat sa imi dea raspunsul dupa 10-20 de secunde de asteptare. Si nu gresea deloc. Bineinteles ca din acel moment am devenit curios… oare ce se intampla acolo? De ce nu pot face si eu? Nu ma interesa sa calculez date din trecut, ci ma interesa sa vad ce altceva mai poate sa faca creierul nostru. Sunt convins ca multe secrete sunt inca ascunse ochilor nostri in aceasta privinta. Cred ca nici macar nu e dificil sa le descoperim. Numai obisnuita noastra de a fi multumiti cu ceea ce invatam la scoala ne face reticenti la tot ce e nou. Cred ca e suficient sa zgariem cu unghia praful ce s-a asternut peste aceste secrete si o sa descoperim ceva fantastic. Culmea, dar sunt convins ca in trecut aceste informatii erau cunoscute. Poate ca au fost preluate de catre religie sau de alte stiinte mistice si secrete, dar daca esti atent la operele de arta si la informatiile ce ne-au ramas din trecut, concluzia e ca depaseau capacitatile noastre de acum.
Cele doua emisfere cerebrale
Creierul nostru este format din doua emisfere. Avem o emisfera a creierului in partea stanga si una in partea dreapta. Pana aici, nimic straniu. Ce e ciudat este ca emisferele astea se comporta diferit una fata de alta. Daca emisfera stanga e mai activa, atunci cand ai de rezolvat o problema de logica, de ratiune, emisfera dreapta e activa cand desenezi sau cand asculti muzica, sau cand iubesti.
Dupa cum vezi, cele doua parti ale creierului nostru sunt complet distincte una de alta. Chiar fizic, ele comunica printr-o punte care le leaga si care permite trecerea de impulsuri nervoase dintr-o parte in cealalta, dar sunt clar doua parti separate. Secretul geniilor consta in faptul ca au capacitatea sa le faca sa functioneze in paralel. Asta pentru ca in general ba functioneaza partea stanga (preponderent), ba partea dreapta. Dar extrem de rar le facem sa functioneze impreuna.
Cum sa iti dai seama daca functioneaza impreuna emisferele
Am vorbit cu persoane care au exersat pentru perioade diferite metode de control al emisferelor cerebrale. Toti mi-au zis ca emisfera stanga este predominanta in functionare. Cea dreapta probabil ca a functionat in trecut. Am fost toti mai artisti in trecut, dar provocarile civilizatiei au facut sa avem nevoie din ce in ce mai mult de calitatile rationale ale emisferei stangi si, astfel, incet-incet, cea dreapta si-a diminuat influenta.
Ce poti sa simti in plus daca activezi ambele emisfere? O sa iti raspunzi singur daca iti amintesti de intuitiile pe care le-ai avut de-a lungul vietii. Gandeste-te la un moment in care o intuitie ti-a adus raspunsul la o problema cu care te confruntai. Intuitia e ca un fulger de informatie care iti cade pe cap. Brusc stii! Nu ai niciun dubiu. Acum iti este asa de clar! Ba chiar te intrebi cum de nu ti-ai dat seama pana acum! De fapt, ce s-a intamplat? Pentru o fractiune de secunda, ai pus in functiune ambele emisfere cerebrale la acelasi nivel de intensitate. Pur si simplu, nu ai mai folosit numai ratiunea (emisfera stanga), ci ai apelat si la cealalta capacitate innascuta a creierului de a accesa direct informatia, nu de a o gandi. Aceasta capacitate este adanc ascunsa in partea dreapta a creierului.
Totusi, efectele nu se opresc aici. Daca cele doua emisfere functioneaza concomintent, reusesti sa traiesti viata prin alte canale emotionale. Te-ai gandit cam cate emotii simti in timpul vietii? Cate tipuri de emotii? Iti zic eu. Nu prea multe. Daca faci o lista, vei vedea ca in general o sa fie cam 20-30 de tipuri de emotii. Cele mai multe le poti enumera rapid: bucurie, frica, pace, nervozitate, mirare, curaj, entuziasm etc. Totusi iti sunt destule? E destul de bogata in emotii viata ta?
Pentru mine, nu sunt suficiente. Pur si simplu, nu vreau sa cred ca avem o paleta  emotionala asa de restransa. Cred ca suntem capabili sa simtim mai mult. Geniile spun ca au simtit emotii un pic diferite de cele enumerate mai sus.  Oare cum se simte senzatia de trecere a timpului? Oare cat de intens poate fi sa simti cum ti se restrange tot spatiul in inima? Sau ce este muzica sferelor pe care poetii o amintesc in Antichitate? Povesti? Acele emotii le vreau si eu si ti le doresc si tie. De fapt, cred ca sunt singura bogatie pe care o avem. Dintre toate acestea, am avut o singura asemenea emotie, dar vreau mai mult. Am simtit senzatia de eternitate. Mi se parea ca timpul era oprit in loc. Nimic nu murea si nimic nu se nastea, totul era etern. Pentru cei care sunt sceptici… nu eram drogat :)
Experimente
Bineinteles ca nu numai noi ne intrebam ce se petrece aici. Specialistii au inventat metode de a diminua activitatea emisferei stangi in mod artificial. Ce credeti ca s-a intamplat? Au obtinut exact aceleasi efecte. Persoanele supuse experimentelor au privit un ecran timp de 2 secunde. Pe ecran erau proiectate 273 de puncte. Imagineaza-ti ca majoritatea persoanelor au numarat instantaneu cele 273 de puncte. Daca se poate spune numarat. Mai degraba, au intuit numarul exact. De fapt, informatia a fost perceputa direct. Atunci cand privim un obiect, noi analizam prin intermediul emisferei stangi. Emisfera stanga e complet subiectiva. Trebuie sa numere si sa analizeze. Emisfera dreapta insa ne da acces la un super creier genial. Acela pur si simplu STIE. Nu are nevoie de calcule si analize.  Se pare ca daca diminuam activitatea emisferei stangi, lasam cale libera de exprimare emisferei drepte. Efecte fantastice.
De ce nu sunt de acord
Imagineaza-ti viitorul: sa zicem ca in viitor vei putea sa iti pui pe cap casti precum cele de MP3 player care sa emita un sunet care sa inhibe emisfera stanga. Se pare ca e complet realist acest lucru in viitorul apropiat. Cei care o sa aiba acces la aceasta tehnologie vor fi adevarati genii printre ceilalti care nu utilizeaza tehnologia aceasta. Imagineaza-ti ca dupa doua-trei generatii, toata lumea activeaza emisfera dreapta. Cei care ar folosi inca emisfera stanga ar fi niste simpli retardati. Insa am depinde de tehnlogie pentru ceea ce ar trebui sa facem in mod constient si controlat.
Ei, vestea buna este ca se pot controla emisferele cerebrale fara nicio tehnologie a viitorului.
Cum functioneaza emisferele
Ce motive ai avea sa iti activezi emisfera dreapta? Pai, daca esti elev sau student, o sa inveti de zeci de ori mai repede si mai usor. Tot ce ieri iti parea o munca, acum iti va parea un joc. Daca esti artist, vei avea permanent inspiratie. Daca esti manager, vei avea permanent ideile bune cu 5 minute inaintea celorlalti.
Eu am incercat mai multe metode de echilibrare a emisferelor cerebrale. De exemplu, o metoda consta in folosirea unui program de computer si niste casti. Puneam castile la urechi si programul genera sunete cu o anumita frecventa. Frecventele se refera la numarul de sunete emise de aparat in fiecare secunda. Cum functioneaza? In fiecare moment in care stam cu ochii deschisi, spre creier circula impulsuri nervoase cu o frecventa de cca. 13-100 Hz. Asta inseamna ca frecventa acestor impulsuri este de aproximativ 13-100 pe secunda. Daca inchidem insa ochii, cantitatea de informatii care merge spre creier scade. Scazand cantitatea de informatii, scade si numarul acelor impulsuri ce merg spre creier. Astfel ca, incet-incet, numarul acelor impulsuri scade. La un moment dat, numarul scade sub 13 pe secunda. In acel moment, emisferele cerebrale sunt perfect in echilibru. Este exact acel moment pe care il surprinzi intre starea de veghe si starea de somn, cand nici nu esti trezit, nici adormit. Daca iti amintesti, este o stare de liniste si de relaxare foarte intensa. Din pacate, din cauza stresului, a TV-ului, a oboselii, trecem prea repede peste aceasta stare. Te provoc sa ti-o amintesti din copilarie, cand erai aproape adormit, dar ziceai ca nu iti e somn si ca mai vrei sa stai cu cei mari. Ca observatie in plus, iti spun ca cercetatorii au numit frecventele de 13-100 hz , (adica starea de veghe) – stare beta, iar frecventele intre 8-13 – stare afla. Daca frecventele cerebrale scad si mai mult (sub alfa), atunci intram in somn. Atunci frecventele oscileaza intre 4-8 impulsuri pe secunda. Sub aceasta frecventa, avem de-a face cu somnul profund fara vise. Sau cu meditatie avansata. Ca tot am atins subiectul, meditatia incepatorilor tinde catre starea alfa, dar pe masura ce avansezi, ajungi sa intri in starea theta 4-8, delta (1-4).
Oricum, starea alfa iti este un reper fantastic daca il atingi. Esti atunci in contact direct cu eul tau, simti ca intri cu totul in alta realitate. Lumea o sa o percepi asa cum este ea, nu prin filtrele pe care le-ai invatat de la societate. Pur si simplu, ti se amplifica toate simturile, inteligenta ti se transforma, vointa uita de conditionari de tipul “eu nu pot” si ai o capacitate uriasa de a te transforma. Din punct de vedere emotional, te simti complet linistit si implinit. Incearca numai si o sa vezi.
Metoda de activare a starii alfa
Asa cum spuneam, a activa starea alfa e un pas important in echilibrarea emisferelor cerebrale. De cand am inceput sa cercetez aceste lucruri, am aflat o multime de metode pentru activarea starii alfa si echilibrarea emisferelor cerebrale.  Metodele pe care le-am incercat (tehnici de respiratie, meditatie, soft cu impulsuri cu frecventa alfa etc.) sunt eficiente si rezultate uimitoare am avut cu fiecare dintre ele. Multa lume mi-a zis ca sunt ciudat pentru ca incerc pe mine ceea ce altii au studiat numai din carti, asta e viciul meu, cred.  Oricum, a meritat sa experimentez. De la experimentele respective mintea mea functioneaza diferit, viteza cu care face corelatii este mult imbunatatita si imi dau seama ca si memoria este mult mai activa. Am inceput sa imi amintesc detalii care surprind de multe ori persoanele din jur si chiar si pe mine.
Daca pana aici te-am facut curios, acum vreau sa iti propun o metoda simpla si eficienta pentru a obtine echilibrarea emisferelor.  Am povestit un pic si pe forumul pe pe www.personalitatealfa.com despre aceasta metoda, dar fara sa explic asa detaliat efectele ei.  E momentul acum sa explic si ce e cu imaginea ciudata de la inceputul articolului. Se numeste stereograma. E generata pe comuter prin suprapunerea mai multor imagini cu mici diferente intre ele. Suprapunerea se face in asa fel incat daca privesti intr-un anume fel, o sa vezi o imagine tridimensionala. Imaginea propusa de mine nu este o fotografie a galaxiei, ci daca o printezi si o privesti cu privirea paralela, vei observa o imagine tridimensionala. Nu iti spun ce este pentru ca astept sa reusesti si sa imi spui tu.
Stereograma
Stereograma reprezinta o imagine tridimensionala, tiparita pe hartie obisnuita, vizibila, fara a necesita utilizarea unor ochelari speciali. In anii ’60, Dr. Bella Julesz a utilizat pentru prima oara calculatorul pentru a crea imagini in trei dimensiuni, realizate prin dispunerea intamplatoare a unor puncte. Experimentul era destinat studierii perceptiei umane in profunzime. Deoarece imaginile in puncte nu contineau si alte informatii, cum ar fi culoarea sau forma, Dr. Julesz era sigur ca pacientul nu vede nimic altceva decat imaginea in trei dimensiuni. Absolventii care studiasera cu Dr. Julesz au descoperit de-a lungul timpului modalitati noi si mai bune pentru a crea iluzii din ce in ce mai interesante.
Metoda utilizata pentru vizualizarea stereogramelor este dificil de realizat la inceput, deoarece necesita defocalizarea privirii. Oamenii sunt obisnuiti sa priveasca focalizat pentru activitatile cotidiene, iar privirea defocalizata pare imposibila. Exista doua metode pentru vizualizare: incrucisarea ochilor si privirea paralela. Incrucisarea ochilor se realizeaza prin focalizarea privirii intr-un punct imaginar situat in linie dreapta intre imagine si ochi. Privirea paralela se realizeaza prin focalizarea asupra unui punct situat la mare distanta in spatele imaginii. Metoda privirii paralele (mai este numita si privire divergenta) este utilizata mult mai frecvent decat privirea incrucisata, care poate fi mai obositoare pentru unele persoane. Pentru aceasta, iti propun sa printezi o stereograma oarecare si sa o tii la circa 20 cm de ochi. Acum incearca sa privesti la departare si sa tii ochii continuu ca si cum ai privi la departare foarte mare. E ca si cum ai privi in gol. Ca si cum privesti prin cineva. Asa trebuie sa privesti prin mijlocul paginii cu stereograma. Nu iti arunca privirea deloc pe pagina, priveste “prin” ea ca si cum ai privi la orizont. Uneori ajuta daca faci lucrul asta in fata unui geam, unde ai camp deschis si poti sa te uiti la distanta. Fixeaza-ti un reper distant si “impietreste” privirea pe reperul acela. Apoi ridica pagina usor pana cand privirea ta fixata la distanta sa para ca trece prin mijlocul paginii. Nu privi deloc pe pagina, trebuie sa “privesti prin ea” la distanta.  Ai voie sa clipesti, nu ai voie sa schimbi directia privirii. Nu te obosi prea tare, imaginea apare cand esti relaxat. O sa ai senzatia ca poti sa o prinzi in mana, ca poti sa tii in mana obiectul care il vezi ca apare in imagine. Daca nu apare imediat, eu iti recomand sedinte de cate 10 minute, apoi pauza.
Efectele utilizarii stereogramelor sunt resimtite pe parcursul utilizarii lor consecvente. Subiectii utilizatori raportau o imbunatatire a puterii de concentrare si memorare, a tonusului mental general. Un alt efect este cresterea increderii in sine, in capacitatea de reusita. Aceasta deoarece este constientizat faptul ca “utilizand o strategie eficienta (metoda de a privi stereograma), este posibil sa reusesc ceea ce nu am reusit pana in prezent”.
Concluzie
Ti-am zis si de faptul ca poti sa visezi mult mai constient dupa ce folosesti stereogramele? Am folosit stereograme cu persoane care aveau probleme cu increderea in sine. Efectul a venit din doua directii. Pe de o parte,  neincrederea apare din cauza unei obisnuinte de a gandi “eu nu pot sa fac”. Dupa ce am explicat cum sa priveasca stereogramele, acele persoane au practicat si au inceput sa le vada. Au invatat o alta strategie mentala ” daca stiu ce sa fac, reusesc”. Din cealalta perspectiva, increderea in sine a fost amplificata tocmai de functionarea concomitenta a emisferelor cerebrale data de exersarea metodei.
Persoane care nu credeau vreodata ca vor reusi sa vada acele imagini, dupa ce le-am aratat cum sa priveasca, au inceput sa le vada. Vederea imaginilor apare pentru o secunda, apoi dispare la inceput. Pe masura ce exersezi, le poti vedea constant, e ca mersul pe bicicleta. Daca o data ai reusit, nu mai uiti niciodata. Promit ca o sa povestesc si alte experimente cu stereograme, dar prima data sa poti sa vezi macar cateva ca sa iti dai seama de efecte. Apropo, cea mai buna utilizare de pana acum a stereogramelor a fost in liceu, cand in ore le dadeam profesorilor sa le priveasca in timp ce ei ne dadeau lucrari. Culmea, cei care le vedeau nu isi mai luau ochii de la stereograme. Am devenit un fel de Obama al clasei :)  Serios insa, dupa doua saptamani in care vizualizezi imaginea tridimensionala macar 10 minute pe zi, o sa iti apara efecte. Primele efecte vor fi cele de eliminare a oboselii mentale, celelalte te las sa le descoperi tu, apoi discutam.
Mult succes, astept comentarii despre reusitele sau greutatile intampinate si o sa te ajut.
Marius
PS. uite un link pentru stereograme faine:http://www.eyetricks.com/3dstereo.htm
http://www.nlpmania.ro/invata-cum-isi-folosesc-geniile-creierul/#.Va4GvPntmko

Niciun comentariu: