In Japonia oamenii sunt renumiti pentru longevitatea lor si pentru faptul ca mor fericiti, in somn.
Care este secretul lor?
Da, consuma mult peste, multe legume si fructe proaspete. Si, da, mananca portii mici, gatesc usor si isi aseaza frumos mancarea in farfurii.
Toate acestea pot, intr-adevar, sa contribuie la o viata mai lunga si mai sanatoasa.
Dar au altceva mai puternic si mai profund - ceva ce reprezinta cheia longevitatii lor proverbiale.
Este denumit ikigai si nu este un aliment sanatos pe care sa il poti cumpara sau o arta martiala pe care sa o poti invata.
Ikigai inseamna pur si simplu “motivul pentru care sa te trezesti dimineata.” Este o modalitate subtila de a te indemna sa ai grija de altii; de a te inspira sa acorzi atentie vietii din jurul tau. Poate fi vorba de viata unei plante, a unui animal de companie, sau viata nepotilor tai.
Filozofia ikigai este simpla: grija fata de altii aduce o profunda satisfactie in viata unei persoane si o ajuta sa dea sens propriei sale existente.
Conceptul este ilustrat foarte bine de aceasta povestire populara in Japonia:
Intr-un satuc de langa Osaka, o femeie se afla in coma si tragea sa moara. Brusc simte cum este ridicata la ceruri si ajunge in fata Vocii stramosilor sai.
“Cine esti tu?”o intreaba Vocea.
“Sunt sotia primarului,” a raspuns ea. “N-am intrebat sotia cui esti, am intrebat cine esti tu.” “Sunt mama a patru copii.” “N-am intrebat mama cui esti, am intrebat cine esti tu.” “Sunt profesoara.” “Nu am intrebat ce profesie ai, am intrebat cine esti tu.”
Si intrebarile au continuat in acelasi mod. Indiferent ce raspundea femeia, nu parea sa fie raspunsul corect la intrebarea “Cine esti tu?”
“Sunt Shinto.” “N-am intrebat ce religie ai, am intrebat cine esti tu.” “Sunt cea care se trezeste in fiecare dimineata pentru a avea grija de familia ei si pentru a hrani mintile tinere ale copiilor de la scoala la care lucrez.”
A trecut testul si a fost trimisa inapoi pe pamant. In dimineata urmatoare s-a trezit la rasaritul soarelui, cu un profund simt al sensului si al scopului. Le-a pregatit copiilor ei pranzul si elevilor ei lectii pline de interes. Femeia isi descoperise propriul ikigai.
Merita sa reflectam asupra acestui concept si sa ne identificam fiecare propriul ikigai, nu credeti?
Sursa utilizata:
http://viataverdeviu.ro/ikigai-secret-japonezi-longevitate/
Un comentariu:
Foarte frumos! multumesc
Trimiteți un comentariu