26 ian. 2014

Supravietuire


the-survival-store-s-large-ultimate-survival-kit-9448-p
Un kit de supravietuire contine cateva item-uri absolut necesare si are scopul de a te tine in viata timp de 24-72 de ore, daca te ratacesti sau te ranesti, in conditii ce iti pun in pericol viata (lipsa adapostului, focului sau a apei).O conditie esentiala este sa ai mereu asupra ta kit-ul de supravietuire – ceva de dimensiuni cat mai mici, prins de curea. De asemenea, componentele sale nu trebuie sa fie folosite decat daca chiar ai nevoie de ele, iar componentele trebuie sa fie inspectate periodic si schimbate daca este cazul (in principiu, la momentul expirarii termenului de valabilitate).
Kitul de supravietuire, este unul dintre cele mai discutate si disputate subiecte in ceea ce priveste pregatirea personala pentru situatii dificile, de urgenta.Kitul de supravietuire are ca scop, asigurarea unui minim de confort si posibilitati, celui aflat in nevoie la un moment dat … Exista literalmente « o gramada » de versiuni de kituri, insa toate, au in componenta lor cateva elemente esentiale, pe care m-am gandit ca ar fi bine sa le trec in revista, cu informatii suplimentare pe acolo pe unde este cazul.Trebuie precizat ca un kit de supravietuire poate fi de foarte multe feluri, din punctul de vedere al utilizatorului . Kiturile pot si foarte specializate ( pentru anume zone/climate – vezi kiturile militare de supravietuire ale armatei SUA ) sau kituri de uz general, menite sa acopere cat mai multe din potentialele situatii in care un om s-ar putea afla odata. ( aici s-ar putea mentiona « S.A.S. combat survival tin » )
Indiferent de destinatia lor, majoritatea kiturilor cuprind o serie de elemente esentiale omului pentru supravietuire …. ( ne vom referi aici la kiturile menite supravietuirii in natura – nu in medii specifice- si nu vom discuta aici capacitatile de supravietuire aflate la polul extrem al minimului posibil, ci kiturile care sunt intentionate a « usura » putin viata celui pus in situatie sa supravietuiasca … )In general, toate kiturile se afla intr-un recipient/ incinta pentru a le proteja si tine ferite pana la utilizare. Exista kituri care au capac care se inchide etans insa exista si kituri care nu se pot resigila ( modele vechi de kituri militare ambalate in pungi groase vidate sau kiturile de tip « conserva » care odata deschise nu se mai pot inchide, etc )
Cand incepem sa alcatuim un kit de supravietuire, in general incepem cu alegerea unui recipient … Acesta trebuie « calculat » astfel incat sa poata contine toate obiectele pe care dorim sa le avem in kit fara prea multe spatii « moarte »…Acestea fiind spuse, incepem sa alegem recipientul dupa criteriile cele mai importante – rezistenta la umezeala si rezistenta. Ca optiuni avem cutii de tabla de diverse dimensiuni si forme. Cutiile metalice prezinta avantajul ca ele insele, pot constitui o «unealta » din kit : un recipient in care aditional se poate fierbe apa/pregati mancare, un recipient in care putem strange « mancare salbatica » sau o unealta cu care putem sapa ( in pamant ) sau degaja ( zapada ). Aceste cutii pot fi din aluminiu, tabla ( cutiile de cafea, ceai, mirodenii, etc ) sau cutii de plastic ( polipropilena) cu capac etans ( prevazut cu garnitura cauciucata ) de tipul celor folosite la pastrarea alimentelor. Cutiile de plastic prezinta avantajul ca se inchid mult mai bine decat cele de tabla si peretii lor sunt elastici ( deci uzura si eventualele socuri le suporta mult mai bine ) . De asemeni, avand peretii translucizi sau clari, posesorul poate avea o evidenta mult mai clara a continutului fara sa deschida cutia.
Un aspect esential al capacului trebuie sa fie etanseitatea ! Este obligatoriu. Daca exista dubii, e foarte bine sa fie eliminate cu niste banda adeziva aplicata in 2 straturi. ( banda care se poate folosi ulterior la “resigilarea “ kitului) mai ales in cazul cutiilor de tabla care, in general nu se inchid foarte bine.Odata ales recipientul, ( conform prioritatilor si preferintelor ) sa enumeram cele mai importante elemente pe care trebuie sa le contina un kit – ( ma opresc doar la cele care, conform « doctrinelor » converg si se regasesc in toate genurile de kit de supravietuire) :
Focul
Caldura este esentiala in climate temperate sau reci si in kit trebuie sa fie cel putin 2 metode sigure de facut focul. Se poate folosi o bricheta BIC ( foarte rezistente- chiar dupa ce s-a terminat gazul pot produce scantei ), un amnar ( swedis-steel ) si chibrite impermeabilizate ( de preferinta cu ceara) ambalate intr-o mica punguta de plastic care se inchide (zip-bag). Evident, se poate folosi si metoda acoperirii maciuliei cu lac de unghii ( oja) insa aceasta metoda nu e deloc « prietenoasa » pentru scaparatoare, uzand-o foarte repede. La chibritele impermeabilizate cu ceara, inainte de folosire, se indeparteaza cu unghia/cutitul surplusul de ceara, ca sa se poata aprinde, si pentru a nu deteriora scaparatoarea. Amorsa ( materialul pe care se transfera scanteia pentru a aprinde focul) este foarte important si este bine de avut in cantitati suficiente. O amorsa buna poate consta in ghemotoace de vata data cu vaselina si pastrate intr-un ambalaj etans. ( ambalajul poate fi o punguta de plastic, o cutiuta de film foto sau chiar un tub de marker – trebuie folosita imaginatia ) De asemeni, alaturi de multe alte materiale, o amorsa comoda de purtat intr-un kit sunt tampoanele igienice inmuiate in ceara topita. Se mai poat folosi de asemeni : sfoara din fibre naturale trecuta prin ceara, fasii de hartie cerata, mici cornete de hartie umplute cu confetti peste care se toarna ceara, fibre vegetale, scame, resturi de materiale textile, etc. O combinatie care comprima atat « scanteia » cat si « amorsa » o constituie chibritele modificate, in sensul prelungirii timpului lor de ardere … In mod empiric, improvizat, se pot realiza prin infasurarea ( imediat langa maciulie) pe chibrit, a unei mici bucati de vata sau sfoara de bumbac si scufundarea lor in parafina …Timpul de ardere va creste direct proportional cu cantitatea de bumbac si de ceara folosita.
Adapostul
Expunerea la elemente ( factori naturali – ploaie/ vant/ ninsoare/ caldura excesiva) poate ucide, asa ca se impune o protectie adecvata. Articolele care pot fi incluse intr-un kit de supravietuire sunt limitate, in schimb, combinate cu cunostintele de baza ale constructiei unui adapost din materiale naturale, te pot ajuta sa supravietuiesti. O folie de supravietuire impaturita foarte strans si asezata in kit poate constitui un element foarte valoros. Bineinteles, se pot folosi saci mari de plastic sau folii de polietilena . Ele se pot aseza peste scheletul adapostului si pot ajuta in mod eficient impotriva vantului, ploii sau zapezii pastrand caldura. Un modest poncho de plastic e foarte folositor deoarece el poate fi purtat pe corp fiind util in deplasare. De asemeni sunt utile chiar si pelerinele de ploaie/ poncho-urile asa zise “ de unica folosinta” care sunt foarte suntiri si se strang intr-un volum foarte mic.Ca indicatie generala, pentru amplasamentul adapostului este bine sa se caute un loc propice, ferit de pericole si usor de adaptat. Trebuie exploatat la maxim potentialul terenului ( de exemplu se poate folosi un bolovan mare, un copac rupt sau scos din radacina, o adancitura naturala, etc ) Adapostul trebuie construit intr-o zona ferita de vant puternic ( atunci cand e posibil), sau asezat in unghi fata de directia in care bate, la distanta suficienta fata de o sursa de apa ( din cauza insectelor sau a animalelor salbatice care pot veni sa se adape ).
Doua aspecte importante, pe care, in general, practica a dovedit ca sunt frecvent neglijate sunt : izolatia fata de sol si marimea adapostului . Izolatia fata de sol este foarte importanta si este bine sa se realizeze cu cat mai multe materiale posibil ( materiale naturale, haine suplimentare, folii, ziare, scoarta de pom ) pentru a crea o bariera intre corp si solul rece . Marimea ( volumul) adapostului este strans legata de cat de repede se va incalzi si cat de bine va pastra acea caldura degajata de corp ( sau de alte surse de incalzire).La sfarsitul expunerii, voi da cate un exemplu de continut al unui kit de supravietuire si al unui kit de prim ajutor.
Unelte
In kit, este imperios necesara o unealta de taiat. Aceasta poate fi un mic cutit cu lama fixa ( care este de preferat in toate cazurile, cand este posibil ) , un mic cutit de buzunar, solid, cu lama pliabila sau un mini multitool. Un obiect care poate ingloba executia mai multor sarcini este, de exemplu, unul din modelele de briceag « Victorinox ». Caracteristicile necesare uneltei trebuie sa fie soliditatea, fiabilitatea si comoditatea. Un cutit mic “ de gat “ de buna calitate ar putea fi sufficient, alaturi de alte cateva lame de ras pastrate in ambalajul de hartie, folosite la treburi delicate ( jupuit animale mici, incizii, etc )
Sfoara trebuie atat cat se poate duce in kit . Este deosebit de utila dar articolul acesta este unul de informare generala, deci prea scurt pentru a enumera toate utilitatile ei. Alaturi de vata ( ca exemplu ) se poate folosi pentru a umple spatiile goale din cutia kitului pentru a se elimina zgomotele cauzate de miscarea obiectelor.
Banda adeziva este utila la reparat echipament si la diverse imbinari. Poate fi infasurata pe un scurt capat de creion. O optiune buna ar fi banda aluminata sau cea cu retea din fire de nylon…
Sarma ( de alama sau cupru) este foarte buna, rezistenta, si constituie cel mai bun material pentru construit capcane cu lat.
O sula si cateva ace de cusut de diverse marimi, atasate la un mic kit de cusut pot fi foarte valoroase in repararea echipamentului. Cateva ace de siguranta si niste nasturi pot completa foarte bine acest segment. Toate acestea se pot fixa pe o bucatica de material ( eventual cerat ;) ) Nu este o idee rea ca un ac sa fie gata pregatit cu o bucata de ata .
Apa si Mancare
Mancarea nu este chiar atat de importanta deoarece corpul uman poate rezista fara ea un timp apreciabil ( si asta inseamna ZILE ) Majoritatea expertilor in supravietuire amintesc de termenul de 3 saptamani insa : o persoana cu o dieta normala, regulata, dupa 7-8 zile de infometare va experimenta o slabire a organismului si o scadere a abilitatilor fizice. Intr-o situatie de supravietuire asta poate insemna o agravare a unei situatii deja potential periculoase. Lipsa hranei, in conditiile speciale cerute de o situatie de supravietuire, poate avea efectele mult exacerbate ( pe fondul oboselii, stress-ului, etc) motiv pentru care in mod normal, REALIST se recomanda atentie marita asupra mentinerii corpului in stare de functionare.Elementul nutritiv din kit poate fi asigurat de mici gustari dulci, bomboane si batoane proteice/energizante, sare, zahar, condimente.
Apa
Este deosebit de importanta deoarece, lipsa ei te poate dobora intr-o perioada mult mai scurta ( aproximativ 3 zile, in functie de conditii ) Calitatea apei baute trebuie asigurata prin purificare. Aceasta se realizeaza prin fierbere ( cel putin 5 minute . Dupa fierbere este bine ca apa sa fie « vanturata » dintr-un vas intr-altul pentru a se reoxigena, pentru a se evita gustul salciu ). De asemeni, se pot folosi pastile de purificare a apei, evident, respectandu-se dozajul inscris pe ambalajul lor . O metoda improvizata de container pentru apa poate fi un prezervativ introdus intr-o soseta ( soseta nu se poate intinde decat in mod limitat si ofera rezistenta prezervativului ) De asemeni, se mai pot folosi pungi de plastic ( atat pentru strans cat si pentru carat apa) .
Primul Ajutor
Cea mai buna solutie ar fi ca elementele din kitul de prim ajutor sa fie asezate separat intr-un kit medical alaturi de kitul de supravietuire, dar daca aceasta optiune nu este posibila, oricum trebuie acoperite cele 3 stadii de tratare ale unei rani : curatatea/sterilizarea ranii (infectiile pot aparea in pana la 8 ore la o rana neprotejata), pansarea ( realizata cu ajutorul unor bandaje sterile care sa protejeze rana) si tratamentul ulterior (deci si mai multe bandaje care trebuie schimbate si eventual substante aditionale) Pe scurt, in kitul de supravietuire trebuie sa se gaseasca un dezinfectant, tampoane/bandaje/plasturi sterili, antibiotice, medicamente impotriva durerii si evident, unde este cazul, medicamentele unui tratament prescris de medic.
Semnalizare
Un fluier puternic ar fi cea mai la indemana optiune. De asemeni, in functie de situatie, se poate folosi o oglinda de semnalizare ( pastrata in kit invelita in hartie pentru a se evita zgarierea) , o bucata de camera de cauciuc arsa sau o lanterna. Acestea ar fi cele mai importante elemente pe care ar trebui sa le contina un kit de supravietuire- pentru o perioada cuprinsa intre 24 si 72 de ore. Evident, acest kit se poate adapta si modifica in functie de cerinte, situatii si mai ales de zona unde urmeaza sa se faca deplasarea …. Este de preferat ca elementele din kit sa aiba valente multiple ( sa poata indeplini cerinte multiple).Kitul este bine de pastrat in niste dimensiuni acceptabile ( de la caz la caz ) deoarece daca este incomod si prea mare, in final se va renunta la el si nu va fi acolo cand situatia de urgenta, periculoasa, l-ar cere. Recipientul in care se afla kitul de supravietuire se recomanda sa se afle intr-o gentuta speciala, care sa poata fi atasata la curea, alaturi de kitul de prim ajutor. In situatia in care se pierde bagajul principal, kitul va ramane asupra persoanei.
Exemplu orientativ cu continutul unui posibil kit de supravietuire:
- cutit mic cu lama fixa si teaca
- lanterna mica cu led
- mini multi-tool
- fierastrau cablu de buna calitate ( probabil varianta cu 9 fire )
- oglinda de semnalizare
- busola de tip buton de de buna calitate
- amnar, bricheta mica, chibrituri impermeabilizate si amorse
- lumanare mica
- sarma
- sfoara
- banda adeziva pe un mic creion ascutit la ambele capete
- lame de ras
- mic kit de cusut
- bani in bancnote mici
- mic kit de pescuit ( guta, ace, plumbi, agrafe si momeala )
- folie de aluminiu groasa( marime A4)
- cateva pansamente « inel » pentru bataturi si plasturi de diverse dimensiuni
- servetele antiseptice
- pastile de purificare a apei
- baton pentru buze tip « strugurel » ( care poate fi folosit si la protectia lamei de otel carbon – daca e cazul)
Kitul de prim ajutor, este bine de ambalat intr-o gentuta/portofel de buna calitate, cel putin rezistenta la apa . Trebuie avuta grija la termenele de expirare, la calitatea si integritatea ambalajelor produselor care trebuie sa fie sterile.
Exemplu de kit de prim ajutor de baza :
- servetele antiseptice
- gel alcoolizat ( pentru curatat mainile si altele)
- crema/solutie/gel antiseptic
- crema sau gel cu antibiotic
- plasturi rezistenti la apa, mai multe marimi
- tampoane sterile
- rola de bandaj ( macar de tip « tifon »)
- o bandana
- o penseta buna si o lupa
- o seringa sterila (10 ml)
- foarfeca scurta
- ace de siguranta
- analgezice
- antiinflamatoare
- anti diareice
- sare
Alte precizari utile : In timpul unei calatorii, o parte din obiectele descrise aici pot fi purtate ( separat de cele din kit )in zone comode . De exemplu, pe o bucata de siret, la gat, se pot purta obiecte care se folosesc uzual sau a caror necesitate imediata impune accesul imediat ( bricheta mica, fluier, lanterna cu led ) . Pe breteaua rucsacului se poate fixa un pansament tampon, sau niste plasturi. Cativa conectori de plastic pentru fire electrice ( « soricei ») pot sta prinsi cu un elastic de o carabina pe exteriorul rucsacului sau in zona inferioara a bretelei.
Simpla posesie a kitului, nu asigura automat supravietuirea … cea mai importanta parte posibila a « kitului » este mintea, impreuna cu abilitatile si cunostintele acumulate si aplicate in timp. Capacitatea de adaptare, de luare a deciziei optime, de evaluare corecta a unei situatii poate de multe ori sa te fereasca de traversarea unei situatii potential periculoase …. unei situatii care sa-ti puna viata in pericol … situatia de a fi nevoie « sa supravietuiesti ». Nu uita : Supravietuirea incepe cu “ Prevenirea “ !
Sursa – Bushcraft

Tehnici de supravietiure in orice situatie

Oamenii chibzuiţi ştiu că trebuie să se pregătească pentru orice eventualitate şi, pe cât pot, îşi iau măsuri corespunzătoare. E evident că un gram de prevedere face mai mult decât tone de reparaţii.
Incendiile, inundaţiile, cutremurele, automobilele care dau buzna, trenurile care deraiază sau seciocnesc, navele care se scufundă, avioanele care se prăbuşesc – toate distrug fără să aleagă şi fără săanunţe. Uraganul, ruperea de nori, viscolul, soarele dogoritor lovesc pe oricine, fără nici o discriminare.Totuşi, sunt foarte numeroşi cei care îşi închipuie că nu o să li se întâmple un accident tocmai lor, şi astfel de situaţii neaşteptate, îngrozitoare, apar mereu, peste tot. Şi ele fac zeci, sute, mii de victime printre oamenii obişnuiţi, care, în toată viaţa lor, nu au avut decât un singur coşmar – ultimul.Când eşti pierdut în ceaţa de pe munte sau te târăşti înnebunit de sete în deşert, ori cândrătăceşti îngheţat până în măduva oaselor într-un pustiu de gheaţă, sau te atacă un derbedeu pe o aleeîntunecată, iluzia ta că aşa ceva nu ţi se poate întâmpla tocmai ţie nu te mai ajută cu nimic. Iată că acest imposibil îl trăieşti! În casă, aproape de casă – sau la capătul pământului. Ce te faci?
Tehnicile de supravieţuire sunt foarte variate. Ele depind de specificul situaţiei, dar şi deatitudinea, cultura, mentalitatea, posibilităţile (mintale, fizice, materiale) şi pregătirea celui surprins deaccident. Auzi poveşti contradictorii spuse de supravieţuitori care au scăpat din acelaşi pericol – deşi auacţionat în moduri cu totul diferite; unii chiar se salvează fără să facă ceva conştient. Unii oameni vor să trăiască – alţii nu! Deşi viaţa e o minune care nu se mai repetă. Medicii se mira că unii oamenisupravieţuiesc în situaţii din care normal, ştiinţific, trebuiau să moară. Explicaţia este una singură:aceşti oameni nu s-au lăsat înfrânţi de evenimente, ei au avut voinţa să trăiască, să gândească, să lupte pentru a scăpa.Vieţuitoarele moştenesc ereditar instinctul luptei pentru supravieţuire. În lumea animalelor mari sau mici găsim nenumărate exemple din cele mai variate: ca să scape, unele se zbat şi luptă, fug,înoată, ucid în jurul lor, se înmulţesc extraordinar, altele fac pe mortul, lansează mirosuri respingătoare,mimează o înfăţişare fioroasă ş.a.m.d. Se adaptează la mediu.
Mulţi oameni fac la fel ca animalele: uniisupravieţuiesc călcând peste cadavre, alţii ascunzându-se în grămada de fecale. Unii fac mulţi copii (casă-şi salveze familia), alţii suprimă gurile de prisos. Cate bordeie – atâtea obiceie. Unii emigrează, fug,fură, cerşesc milă, ajutor, hrană, bani, alţii stau şi luptă, se salvează singuri din necaz. Sau, aflăm că pentru a supravieţui în trecutul recent, unii au devenit informatori la Securitate, în timp ce alţi oamenis-au refugiat în munţi, să lupte cu arma în mână contra ciumei roşii. Există metode de supravieţuire pentru orice fel de om. Te poţi salva şi poţi trăi sau muri – fie cu capul sus, fie ruşinos. Problemasupravieţuirii se împleteşte şi cu enigma existenţială a vieţii şi a morţii, a rostului fiecăruia pe pământ.Ca să răzbeşti într-o situaţie disperată n-ai nevoie nici de reflexele unui boxer, nici de muşchiiunui halterofil, nici de mintea unui laureat al premiului Nobel. De ceva însă tot ai nevoie: voinţa de ascăpa şi ştiinţa ce să faci ca să scapi. În Manual sunt tratate amândouă.
Nu e nimic nou sub soare: n-am inventat eu roata, nici supravieţuirea. Conţinutul acestei cărţi se bazează pe experienţa multor supravieţuitori, pe unele cărţi şi site-uri din Internet, dar şi pe poveştilemultor tovarăşi de drumeţie.
În carte sunt date sfaturi şi pentru situaţii deosebite, care nu pot apărea la noi în ţară; dar acum lumea circulă cu uşurinţă pe totglobul şi nu se ştie unde te surprinde ceasul rău. Chiar dacă apariţia telefoanelor mobile a schimbatradical în bine problema salvării accidentaţilor izolaţi, metodele de supravieţuire tradiţionale, arhaicesunt încă bune şi acum, cu toată „globalizarea” comunicaţiilor.
Sper că acest Manual de supravieţuire va ajuta pe mulţi români să evite accidentele şi să scape din necazurile cu adevărat inevitabile. Iar pe câţiva adormiţi – să înceapă să gândească.
Va invit sa descarcati cartea de la link-ul de mai jos atat timp cat inca mai este disponibila.


Cititi si :

Niciun comentariu: