Cupidon are o sageata speciala. Aceasta sageata ne poate face sa ne pierdem mintile, ne poate lua respiratia si ne poate frange inimile.
“Atunci cand ne indragostim, organismul nostru elibereaza o cascada de substante chimice euforice, care declanseaza reactii specifice.”, explica Dr. Patricia Mumby, medic in cadrul Departamentului de Psihiatrie si Neurostiinte Comportamentale de la Universitatea din Loyola. “Acest elixir erotic interior este responsabil pentru aparitia imbujorarii din obrajii nostri si pentru ritmul alert al inimii noastre.”, a adaugat Dr. Paricia Mumby.
Celebrarea iubirii
Nivelul substantelor precum dopamina, noradrenalina si epinefrina sunt raspunzatoare pentru emotiile puternice si dulcea anxietate pe care o simtim atunci cand suntem indragostiti.
Potrivit expertilor, IRM-ul arata ca sexul “lumineaza” centrele de agrement ale creierului. Aceleasi regiuni ale creierului care, in cazul in care suntem indragostiti, primesc un flux sanguin marit. Aceste reguini sunt aceleasi regiuni care sunt asociate cu comportamentele obsesiv-compulsive.
“Dragostea scade nivelul de serotonina, un fenomen intalnit si in cazul persoanelor care sufera de comportamente obsesiv compulsive.”, spune Dr. Mary Lynn de la Universtiatea din Loyola. “Aceasta descoperire ne-ar putea explica motivul pentru care nu putem sa ne concentram la nimic altceva in afara partenerului nostru atunci cand suntem indragostiti, cel putin la inceputul unei relatii.”
Cu toate acestea, unele reactii ale organismului pot avea consecinte negative. “Expresia “dragostea este oarba” reprezinta reflectare perfecta a acestei realitati. La inceputul unei relatii avem tendinta sa privim persoana de care suntem indragostiti printr-o perspectiva ingusta, fara posibilitatea de a vedea imaginea de ansamblu a persoanei respective.”, adauga dr. Mumby. “Cei care se afla in afara cercului pasiunii, de obicei, au o viziune mai obiectiva decat protagonistii povestii de dragoste.”
Oamenii de stiinta, in incercarea de a face din dragoste inca un concept, sustin ca dragostea este formata din trei etape: dorinta, atractia si iubirea profunda sau atasamentul. Aceste trei etape le-am prezentat in cadrul unui alt articol din urma (click aici).
Sursa: learning-mind.com
http://www.e-dimineata.ro/cum-reactioneaza-organismul-nostru-atunci-cand-ne-indragostim/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu