Salut!
Ce mai faci? Timpul trece, parca zboara. Ma rog, pentru cine incearca sa tina pasul cu timpul. Imi place o idee gasita undeva, prin care era sugerata ideea de a-ti planifica timpul in functie de proiecte si nu proiectele in functie de timp. Timpul e totusi un mijloc, o unealta, a carui unitate de masura este o inventie. Cineva a decis ca la momentul T0 incepe secunda 1 a Omenirii si masuram totul in functie de numarul rotatiilor unui pietroi de mari dimensiuni in jurul altui pietroi de si mai mari dimensiuni din Universul cunoscut de noi. Ceva mai relativ nici ca se putea!
Perceptia regasita la multe persoane conform careia timpul trece mult mai rapid decat in trecut se datoreaza faptului ca omul percepe clar si frumos doar 24 fps (frames per second), de aceea filmele de cinema sunt facute cu 24 de intreruperi pe secunda. In prezent lucrurile se precipita, avem parte de evenimente in 10 luni, care inainte se intamplau in 10 ani. Puzderie de crize, cataclisme, evenimente....Prin urmare, daca traiesti conform timpului, vei ajunge sa-ti iesi din minti, caci mintea nu poate percepe lucrurile atat de rapid.
Perceptia regasita la multe persoane conform careia timpul trece mult mai rapid decat in trecut se datoreaza faptului ca omul percepe clar si frumos doar 24 fps (frames per second), de aceea filmele de cinema sunt facute cu 24 de intreruperi pe secunda. In prezent lucrurile se precipita, avem parte de evenimente in 10 luni, care inainte se intamplau in 10 ani. Puzderie de crize, cataclisme, evenimente....Prin urmare, daca traiesti conform timpului, vei ajunge sa-ti iesi din minti, caci mintea nu poate percepe lucrurile atat de rapid.
Dincolo de timp si spatiu, am aflat ca exista posibilitatea de a impiedica imbatranirea, lucru recunoscut stiintific si chiar premiat cu un Nobel pentru Fiziologie si Medicina in 2009. Ai observat ca unele persoane arata mai batrane inainte de a avea varsta corespunzatoare iar altele par neschimbate chiar si la varste inaintate? Totul are legatura cu niste componente ale ADN-ului numite "telomere". Ele au functia de pastratoare ale timpului, in ADN-ul nostru.
Studii efectuate pe oameni cu varste intre 60 si 75 de ani au aratat ca persoanele cu telomere mai scurte prezinta cu 300% mai multe sanse de a suferi un atac de cord si pana la 800% mai multe sanse de a muri din cauza unor boli infectioase. Si mai rau, cand telomerele se scurteaza prea mult, celulele corpului inceteaza sa se mai divida, astfel celulele bolnave nu sunt inlocuite de celule sanatoase si...cam asta este...
Din momentul nasterii, aceste telomere sunt activate si se scurteaza cu fiecare refacere a celulelor. Pana de curand acest proces parea ireversibil, dar cercetarile recente din domeniul biologiei au descoperit cum poti sa-ti pastrezi ADN-ul neschimbat si sa incetinesti procesul de imbatranire. Si nu, nu e vorba despre nicio crema cu extract de melci. :) Timpul si varsta (o cifra pina la urma) nu trebuie luate in serios. Exista oameni care sunt activi pina in ultima clipa a vietii, aceasta gasindu-i pe drumul catre culmi inalte si exista oameni care si-au facut "patul de moarte" cu decenii inainte si care isi tot repeta: gata, viata mea s-a dus, am numai amintiri. Mereu te referi la partea mai spatioasa: cind esti tinar ai viitorul inainte, cand esti batran ai trecutul in urma si niciun viitor. Si uite asa irosesti in ambele cazuri singurul lucru care exista: prezentul!
Nu trebuie sa devii batran, bolnav si obosit inainte de timp. De fapt, un mare secret, daca ii pot spune asa, este acela de a nu trai pe baza timpului. O persoana care traieste contra timp este mereu in graba, are pulsul ridicat, bataile inimii intr-un numar crescut si intr-un final...surpriza...va ramane fara timp.
O sa fac o mica paranteza si ma voi referi la realitate si adevar. Acesti doi termeni, din cate stiu eu, nu suporta grad de comparatie. Ceva poate sa fie real sau nu, adevarat sau nu. Nu putem sa vorbim despre mai real, mai adevarat. Prin urmare, tot ceea ce este in jurul nostru, fiind in continua schimbare, nu poate sa fie real sau adevarat. Ce e real acum, este de fapt perceput drept real, pe baza subiectiva a cunostintelor fiecarui individ, dupa care incercam sa asiguram aceasta "realitate" convingandu-i si pe cei din jur de"realitatea noastra".
In esenta suntem NIMIC, etichetabil in mod divers. Nimicul este real si adevarat totodata. Etichetele sunt relative. "EU" este neschimbabil, tot ce vine dupa el fiind indoielnic si interpretabil. Toata sarada din jurul nostru, viata in societate, rangurile, cine ce manusi si halate poarta, protocol de stat, reguli, bine, rau, viata, moarte, toate acestea sunt etichete ireale, fara niciun sens pe Marte sau Pluto (ca sa ramanem aproape de casa) dar percepute si schimbatoare, nicidecum adevaruri. Omul nu a creat inca ceva nemuritor, tot ce a facut este perisabil, ca orice neadevar, facut din iluzie.
Totul este perceput din interiorul nostru, al fiecaruia dintre noi. Prin urmare, vedem ceea ce suntem ca urmare a rolului pe care il jucam pe iluzoria scena a vietii. Ne speriem de moarte, dar moartea exista in noi dintotdeauna, fara ea neputand evolua. E nevoie ca celulele noastre sa moara, pentru ca altele sa le ia locul si noi sa parcurgem etapele cresterii de la 1 an la 10 si apoi la 30...60...etc. Omul obisnuit nu se intreaba cum apar schimbarile in fizionomie cu adevarat...probabil ca anumite celule din copilarie sunt latite, lungite si gata cresterea. Ei bine nu, totul moare si renaste si iar moare. Moartea permite existenta vietii asa cum o percepem noi, la fel cum spatiul, nimicul, permite existenta frazarii, a muzicii, a formelor.
Dar si moartea si viata sunt la fel de iluzorii, fiind percepute si nu adevaruri neschimbabile. Iata de ce abandonul sinelui este o forma minunata de a experimenta viata. Nu ne-am creat singuri, ca sa avem noi grija de noi ci am fost creati. Suntem valuri intr-un ocean, frumoase, minunate....dar nimeni nu salveaza un val, doar pentru ca ii place. Nimeni nu ia un val intr-un acvariu spre a-l duce acasa zicand "mi-a placut valul asta si l-am salvat de la moarte, exact linga mal". E o iluzie sa spui ca ai salvat pe cineva de la moarte. Oare? Poate temporar...dar si temporalitatea e o iluzie...si iar ne invartim in cerc, cu acele repere stiintifice inventate de niste oameni ca noi, cindva si nicidecum regasite in Manualul de Viata versiunea 1.0, lasat de Creator primului om.
Cele de mai sus reprezinta o insiruire de cuvinte cu care esti liber sa nu rezonezi. Departe de mine ideea de adevaruri stiintifice, eu nefiind un om de stiinta. Ce mi-ar placea ar fi sa nu le dai mintii spre analiza ci sa le recitesti si apoi sa le lasi in suc propriu un timp.
Revin la discutia despre telomere, cu elementele nimicului si iluzoriului proaspete in minte si iti spun ceva ce Deepak Chopra sugereaza: persoanele care au coborat din caruselul numit TIMP, mediteaza, nu traiesc contra timpului in permanenta reusesc sa prelungeasca durata de viata. Cei care insa sunt mereu pe fuga, se tem mereu ca nu au timp de una, de alta, vor ajunge sa-si vada temerea cu ochii si ca urmare a unui, sa zicem, atac de cord, vor ramane fara timp.
Exista si o carte prin care puteti afla mai multe despre aceste telomere, scrisa de Al Sears si intitulata Reset Your Biological Clock, dar si numeroase informatii online, printre care si clipurile de mai jos, ale minunatului Deepak Chopra.
Sper sa-ti fi furnizat o informatie interesanta si sa pornesti si singur pe fir in sus, in cautarea adevarului tau propriu, cel mai important dintre toate. Dupa cum zicea Andre Gide: Crede-i pe cei care cauta adevarul dar nu si pe cei care l-au gasit!
Este dreptul tau sa pui totul sub semnul intrebarii, sa cauti raspunsuri si sa traiesti asa cum simti. Iti doresc inspiratie in tot si toate.
Cu prietenie sincera,
Traian
<iframe allowfullscreen="" frameborder="0" height="360" src="http://www.youtube.com/embed/dWGs1jmP7X0?rel=0" width="480"></iframe>
<iframe allowfullscreen="" frameborder="0" height="360" src="http://www.youtube.com/embed/Lz27bIqPlos?rel=0" width="480"></iframe>
<iframe width="480" height="360" src="http://www.youtube.com/embed/y_BidkyrMgo?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu