20 feb. 2014

MUDRELE

                              

Mudrele reprezinta pozitii ale corpului nostru care ajuta la fluidizarea energiei din corpul energetic si fizic al nostru. Foarte cunoscute sunt acele mudre care sunt facute cu ajutorul mainilor si in special ale degetelor, insa putem folosi tot corpul pentru a aduce imbunatatiri in toate domeniile vietii noastre. Se presupune ca au efect foarte rapid in special daca sunt dureri acute.
Mudrele se completeaza foarte mult cu meditatiile, in sensul ca, in cazul in care aveti probleme cu meditatia puteti sa stati in pozitia lotus si sa utilizati mainile formand o mudra care este folosita exclusiv pentru concentrare. Mudrele pot sa ne canalizeze corpul energetic intr-o anume directie, de care eul nostru superior are nevoie la acel moment. Probabil ati observat ca uneori faceti anumite gesturi fara ca macar sa le controlati.
In traditia Vedica degetele de la maini reprezinta cele 5 elemente de baza care alcatuiesc corpul uman: aer, vant, foc, nisip si apa. Pozitionandu-le in diverse scheme putem sa lasam energia universului sa treaca prin noi si sa ne coordoneze viata astfel incat sa putem trai in armonie cu noi insine si cu universul.

Mudrele sînt realizate prin anumite poziţii ale degetelor şi mîinilor avînd ca scop punerea practicantului în rezonanţă cu anumite energii subtile sau integrarea sa în anumite sfere sau cîmpuri benefice de forţă. Exerciţiile mudrelor sînt poziţii asiaticepentrudegete, un fel de yogapentrumîini. Îndoirea, întinderea sau atingerea degetelor activează zonele reflexe, declanşînd anumite reacţii ale organismului. Aceste mişcări pot fi efectuate oriunde fără prea mult efort. Se practică cu ambele mîini şezînd într-o postură cît mai comodă. Menţineţi fiecare poziţie a degetelor între 5-25 de minute, respirînd adînc.

Citeste mai mult:Gesturi vindecatoare


Mudrele

Mudra (cuvant sanscrit ce inseamna semn sau pecete) este un gest sau o pozitie, facuta deobicei cu mainile, care pecetluieste si ghideaza scurgerea energiei si a reflexelor catre creier. Prin rotirea, incrucisarea, intinderea si atingerea degetelor si mainilor “vorbim” corpului nostru si mintii caci fiecare parte a mainii corespunde unei anumite zone a mintii sau corpului.

Pornind de la degetul mic pana la degetul cel mare: fiecare deget reprezinta pamant, metal, foc, lemn, si respectiv, apa. Intreg universul se regaseste in cele zece degete si deasemenea se poate spune ca exista un numar infinit de Mudre chiar daca avem doar aceste zece degete. Mudrele pot fi folosite atat pentru meditatie, cat si pentru vindecare.

Cum se face o Mudra
Mudrele sunt usor de facut, iar atunci cand sunt folosite in Reiki putem simti in mod obisnuit curgerea cu putere a energiei. Incepeti fiecare sesiune a unei Mudre “spalandu-va” mainile (frecati mainile una de cealalta de 10 ori, apoi tineti-le in dreptul Chakrei Buricului) deoarece aceasta va ajuta energia sa curga prin mainile dvs. Daca sunteti initiat in Reiki gradul II puteti desena simbolul Puterii, precum si pe cel Mental/Emotional deasupra mainilor dvs. (sau oricare alt simbol ce va este mai la indemana). Asezati-va comod cu spatele drept, cu picioarele incrucisate sau pe un scaun cu spatar. Puneti-va degetele in pozitiile descrise ce formeaza Mudrele de mai jos. In fiecare Mudra facuta, exercitati suficienta presiune pentru a simti curgerea energiei, insa nu prea multa, sa nu duca la albirea buricelor degetelor.

Mudra Om
Aceasta este probabil cea mai cunoscuta dintre Mudre si este foarte usor de facut.

Cum se face:
Incepeti prin “spalarea” mainilor asa cum am explicat mai sus, apoi adaugati simbolurile, in cazul in care doriti. Asezati-va intr-o pozitie cu coloana vertebrala dreapta. Creati mudra sacra OM prin atingerea degetului aratator cu degetul mare de la aceeasi mana (la ambele maini). Degetul mare este poarta catre Vointa Divina (reprezentata de catre Chakra Coroana), in timp ce degetul aratator este Ego-ul (reprezentat de catre Chakra Buricului). In vreme ce faceti aceasta Mudra puteti sa spuneti o afirmatie sau doar sa pronuntati OM. Daca faceti afirmatia spuneti-va pe inspiratie: “Sunt una cu universul”, iar pe expiratie “Universul si cu mine suntem unul”. Aceasta Mudra este foarte utila atunci cand viata dvs. are mare nevoie de pace si liniste sufleteasca.

Mudra lui Buddha care zambeste
Aceasta este una din favoritele mele si, cu siguranta ati putut-o vedea in diferite picturi de gen sau anumite statui. Acesta este un gest si un exercitiu al bucuriei intrucat deschide curgerea energiei direct catre inima.

Cum se face:
Asezati-va confortabil cu picioarele incrucisate sau stand pe un scaun cu spatar. Indoiti degetul inelar si cel mic la ambele maini, presandu-le cu degetul mare, pastrand degetele aratator si cel mijlociu intinse (intr-un mod cat mai confortabil, fara a le forta sa fie drepte), cu palmele indreptate in fata. Coatele sa fie in dreptul trunchiului (in asa fel incat sa fie deasemenea confortabil pentru dvs.) si sa aveti un unghi de 30 de grade intre brate si antebrate, antebratele paralel unul cu altul.

Concentrati-va pe Al Treilea Ochi si pronuntati mental (catre Al Treilea Ochi) Sa Ta Na Ma (“Sa” – Infinitul, “Na” – Viata, Existenta, “Na” – Moartea, “Ma” – Renasterea, Iluminarea). Se poate face si fara pronuntie, insa trebuie sa va concentrati pe Chakra celui de-al Treilea Ochi.

Tineti-va coatele pe langa trunchi si pieptul inafara (spatele drept). Continuati exercitiul timp de 10 minute, apoi inspirati adanc, expirati, deschideti si inchideti pumnii de cateva ori si relaxati-va. Bucurati-va de ceea ce experimentati!

Luptati impotriva ingrijorarii, depresiei, nerabdarii, furiei, fricii si a altor emotii

Nu stiu daca aceasta poate fi numita cu adevarat o Mudra caci este in fapt un exercitiu de Qi Gong pe care l-am invatat cu mult timp in urma. Efectele si tehnica sunt cu siguranta identice. Aceasta Mudra poate fi facuta oriunde pentru ca nu are nevoie de nici o pregatire prealabila si poate fi realizata intr-un mod discret.

Asa cum am mai spus, degetele dvs. corespund celor cinci elemente, insa, totodata, ele corespund si emotiilor precum si organelor majore. Pe dinafara si in interiorul (nu de sus in jos!) degetelor dvs. trec meridianele si prin urmare sunt cateva puncte folosite in acupunctura localizate aici. Acestea sunt reprezentate de punctele negre din prima imagine.

Prin apasarea si stoarcerea fiecarei parti a degetelor, in concordanta cu necesitatile dvs., puteti actiona atat asupra emotiei cat si a organului corespondent. Iata cum sunt acestea repartizate:

- Degetul mare reprezinta elementul pamant, stomacul si ingrijorarea.
- Degetul aratator reprezinta elementul metal, plamanii, intestinul gros si emotiile:depresie, tristete si durere.
- Degetul mijlociu este elementul foc, inima, intestinul subtire, sistemele circulator si respirator, emotiile fiind nerabdarea si graba.
- Degetul inelar este elementul lemn si este conectat la ficat, vezica biliara, sistemul nervos si corespunde furiei.
- Degetul mic corespunde apei, rinichilor si fricii.

Asadar, atunci cand va simtiti coplesiti de o anumita emotie, pur si simplu stoarceti degetul corespunzator de cateva ori si, cu siguranta va veti simti mult mai bine. Chiar functioneaza!

sursa: traducere Reiki.nu
10 mudre importante
Această prezentare oferă 10 Mudre importante care pot aduce beneficii de sănătate uimitoare.
Sănătatea ta este – literalmente – în mâinile tale....
1. Gyan Mudra – mudra cunoasterii
Atingeţi varful degetului mare cu varful degetului index, ţinând celelalte  trei degete întinse
Pentru că este o Mudra a cunoştinţelor, îmbunătăţeşte cunoştinţele. Vârful degetului mare este centrul glandelor pituitară şi endocrină. Când apăsăm cu indexul (degetul arătător) aceşti centri se activează cele două glande.
Nu există o anumită perioadă pentru practicarea acestei mudra.  O poţi practica şezând, staând în picioare sau lenevind în pat, oriunde şi oricum ai timp.
Creşte puterea memoriei şi ascute creierul (gândirea) Sporeşte concentrarea şi previne insomnia. Dacă practicăm cu regularitate vom vindeca toate tulburările psihice cum ar fi  cele mentale, isteria, furia şi depresia.
2. Prithvi mudra – mudra pamantului

Atingeţi cu vîrful degetul inelar vârful degetului mare, ţinând celelate trei degete întinse.
Reduce toate deficienţele fizice.
Nu există un timp anume pentru practicarea Mudrei. Această Mudra o poţi practica oricând vrei.
Ajută la creşterea în greutate a oamenilor slabi.
Îmbunătăţeşte aspectul tenului şi face ca pielea să strălucească.
Face ca organismul să fie activ menţinându-l sănătos.

3. Varuna mudra – mudra apei
Atingeţi cu vîrful degetului mic degetul mare, ţinând celelalte trei degete întinse
Echilibrează conţinutul de apă şi previne toate bolile care apar din cauza lipsei de apă.
Nu este specificată o anume durată de timp pentru practică, fiecare acordă timp în funcţie de timpul său.
Păstrează claritatea sângelui prin balansarea conţinutului de apă în organism.
Previne durerile de gastro-enterită şi contracţiile musculare.

4. Vayu mudra – mudra aerului

Menţime indexul pe baza degetului mare şi apăsaţi cu degetul mare, ţinând celelalte trei degete drepte
Previne toate bolile care apar în urma dezechilibrului de aer.
Practicarea acestei mudra timp de 45 de minute reduce severitatea bolii. Pentru rezultate mai bune se practică timp de două luni.
Vindecă reumatismul, artrita, guta, Parkinson şi paralizia fără alte medicamente. Este folositoare în spondiloza cervicală, paralizia feţei şi prinderea nervului în gât (asta nu ştiu ce înseamnă, de aceea ţi-am scris subliniat). Corectează flatulenţa.
5. Shunya mudra – mudra golului

Ţineţi degetul mijlociu pe muntele lui Venus (din palmă)şi apăsaţi-l cu degetul mare.
Reduce tristeţea, lâncezeala din corp.
Poate fi practicată timp de 40-60 de minute, zilnic, până la vindecarea de boală.
Eliberează durerea de urechi în decurs de 4-5 minute.
Este utilă pentru surzi şi cei cu probleme mentale, dar nu şi pentru cei încă nenăscuţi




6. Surya mudra – mudra soarelui

Îndoaie inelarul şi apasă-l cu degetul mare.
Ascute centrul glandei tiroide.
Parcticaţi zilnic, de două ori pe zi, 5 până la 15 minute.
Reduce colesterolul din corp şi ajută la reducerea în greutate.
Reduce anxietatea.
Corectează problemele legate de indigestie.



7. Prana mudra – mudra vietii
Îndoaie degetele inelar şi cel mic şi atinge-le vârfurile cu degetul mare, ţinându-le pe celelalte două întinse
Aşa cum este şi denumită, mudra vieţii, îmbunătăţeşte puterea de viaţă. Oamenii slabi devin puternici. Reduce îngroşarea vaselor de sânge. Dacă practicaţi această mantra cu regularitate veţi deveni mai activ.
Nu este specificat timpul. Poate fi practicată oricând.
Îmbunătăţeşte imunitatea.
Îmbunătăţeşte puterea ochilor şi reduce bolile legate de ochi.
Elimină deficitul de vitamine şi oboseala.
8. Apana mudra – mudra digestiei

Atingeţi cu degetul mare degetele mijlociu şi inelar care sunt îndoite, ţinând celelalte două degete întinse.
Joacă un rol important în sănătatea noastră reglementând sistemul excretor.
Practicaţi zilnic pentru 45, dar practicând mai mult aduce beneficii mai mari.
Rglementează diabetul.
Vindecă constipaţia şi hemoroizii.
Ajută ca procesul de excreţie a deşeurilor să se producă regulat.
9. Apana vayu mudra  - mudra inimii

Degetul mijlociu şi degetul inelar ating degetul mare, în timp ce indexul atinge baza degetului mare iar degetul mic este drept.
Aduce beneficii inimii. Lucrează precum o injecţie în reducerea atacurilor de cord. Este mai puternica decât o tabletă de sorbitat (nu ştiu ce pastilă e asta). Reduce gazele din organism.
Practicaţi-o de câte ori puteţi. Pentru mai bune rezultate, pacienţii cardiaci şi cu tensiune arterială pot practica 15 minute zilnic
Întăreşte inima şi regularizează palpitaţiile.
Reglementează sistemul excretor.
Rezolvă problemele gastrice.
10. Linga mudra – mudra caldurii
Încleştează degetele de la ambele mâini ţinând degetul mare al mâinii stângi drept şi încercuiţi-l cu degetul arătător al mâinii drepte.
Generează căldură în corpul nostru. În plus, fată de practicarea acestei Mudra, este indicat să se bea lapte, ghee, mai multă apă şi sucuri de fructe – pentru mai multe beneficii.
Practicaţi de câte ori doriţi. Nu practicaţi atunci când aveţi căldură în corp. Puteţi transpira chiar şi iarna dacă practicaţi timp îndelungat.
Opreşte producerea de flegmă şi dă putere plămânilor.
Vindecă răceli grave şi infecţii bronhice.
Revigorează tot corpul.
http://biblioteca-secreta.blogspot.ro/2011/05/10-mudre-importante.html

Vedeti si terapia mudrelor:

http://www.youtube.com/watch?v=Jv86E1GTTm4
http://filedelumina.ro/2012/07/28/10-mudrre-pentru-o-sanatate-de-fier/



Mudra 1: Shiva

Mudra pentru trezire prin Putere+Intentie+Elexier
Asezati-va mana dreapta peste cea stanga. Tineti-le orizontal in fata corpului cu degetele indreptate in sus.
Afirmatie:
“PRADNA – Shiva radiaza prin fiecare celula a corpului meu si creeaza ELEXIER in corpul meu  de lumina.”
Mudra pentru trezire
Mudra 2: Maestrul Lao Tse
Mudra Intelepciunii / activeaza vechi cunoasteri.
Tineti-va mainile impreunate cu spatiu intre ele. Degetul mare de la mana stanga sa fie asezat peste degetul mare de la mana dreapta. Tineti palmele vertical in fata corpului.
Afirmatie:
“Cristalul Nektum(aducere aminte) ma ghideaza spre intelepciunea mea interioara. Imi acord permisiunea de a-mi aminti tot ce este important pentru mine.”
Mudra Intelepciunii
Mudra 3: Lady Nada
Mudra Abundentei.
 Asezati palma stanga in cea dreapta, si tineti-le, sub forma de caus cu degetele mari unite, asezate in poala.
 Afirmatie:
“Sunt dispus sa accept RUNA(abundenta). Runa ma umple. Runa este atat in interior cat si in exterior.”
Mudra Abundentei
Mudra 4: Kryon
Mudra pentru activarea Merkaba.
 Puneti degetul aratator lipit de cel mare atat la mana dreapta cat si la stanga. Degetul mijlociu de la mana stanga trebuie sa fie lipit de degetele unite mare si aratator de la mana dreapta. Tineti mainile orizontal in fata corpului.
Afirmatie:
“Merkaba, activeaza-te.”
Mudra pentru activarea Merkaba
Mudra 5: Isus Christos
Mudra Jawes(putere creativa).
 Intrepatrundeti-va degetele de la ambele maini si formati cu degetele aratatoare un triunghi. Tineti-le orizontal in fata corpului in dreptul chakrei inimii.
 Afirmatie:
 “Dumnezeu este in mine. Sunt o expresie a lui Dumnezeu pe Pamant. Faca-se voia noastra.”
Mudra pentru Puterea Creativa




MUDRELE – GESTURI VINDECATOARE

image015


     MUDRA dezvăluie secretul celor 5 degete, fiecare deget începând cu cel mare este identificat cu cele 5 elemente:  CERUL – VÂNTUL -FOCUL – APA -PĂMÂNTUL. Mudrele sunt realizate prin anumite poziţii ale degetelor şi mâinilor având ca scop punerea practicantului în rezonanţă cu anumite energii subtile sau integrarea sa în anumite sfere sau câmpuri benefice de forţă. Exerciţiile mudrelor sunt poziţii asiatice pentru degete, un fel de yoga pentru mâini. Îndoirea, întinderea sau atingerea degetelor activează zonele reflexe, declanşând anumite reacţii ale organismului. Aceste mişcări pot fi efectuate oriunde fără prea mult efort. Se practică cu ambele mîini şezând într-o postură cât mai comodă. Menţineţi fiecare poziţie a degetelor între 5-25 de minute, respirând adânc.
image009
MUDRA (sanskrita) poate fi definită ca modalitatea non-verbală de comunicare şi exprimare proprie constând în gesturi ale mâinilor şi poziţii ale degetelor, exprimarea exterioară a “determinării interioare”, sugerând supremaţia comunicării non-verbale asupra cuvântului rostit. Multe astfel de poziţii ale mâinilor sunt folosite în sculpturile şi picturile Buddhiste din India, Tibet, China,Tailanda, Coreea şi Japonia, indicând celor credincioşi într-o manieră simplă natura şi rolul zeilor reprezentaţi.
image012
     MUDRA ABHAYA – absenţa temerii – mâna stă ridicată cu degetele întinse şi palma în faţă. Această mudră îi este atribuită zeităţii hinduse Kali cea cu multe mâini, puterea timpului nimicitor, care stă dincolo de teamă şi care echilibrează de angoase pe cei care o invocă.
image013
MUDRA VARADA – dăruire – mâna este coborâtă cu degetele întinse şi palma în faţă. Zeiţa Kali distruge elementele trecătoare ale universului aflându-se deasupra deşertăciunii, împărţind fericire.
image014
     
MUDRA APAN – degetul mare este unit cu mijlociul şi inelarul, celelalte degete rămîn întinse. Oferă o relaxare şi ameliorare a problemelor urinare. Ajută în eliminarea toxinelor. Purifică organismul. Are darul de a alunga spiritele rele, de a proteja persoana care o practică.
image008
MUDRA PRAN – degetul mic se uneşte în vârf cu degetul inelar şi vrful degetului mare fără a forţa, celelalte două degete rămîn întinse. Este o mudră revigorantă, energizează trupul şi măreşte vitalitatea. Ajută la îmbunătăţirea vederii. Este necesară celor nervoşi, obosiţi şi slăbiţi. „Bancă de energie“ măreşte vitalitatea şi limpezeşte vederea. Practicată mai mult timp ameliorează afecţiunile oculare. Este o mudră întâlnită la elevi care, prin această poziţie a degetelor mâinii, semnalizează că vor să răspundă întrebărilor profesorului.
image0031
            MUDRA LING – una dintre cele mai simple mudre, se ţin ambele mâini cu degetele întrepătrunse. Unii folosesc această mudră instinctiv, când sunt în stare de repaos. Practicarea acestei mudre este eficientă în tratarea răcelilor rebele, a congestiilor pulmonare şi a infecţiilor microbiene.
  image004
MUDRA GYAN - degetul mare şi arătătorul sunt unite într-un conctact relaxat, fără a presa puternic, iar celelalte degete sunt ţinute întins. Aceasta este mudra cu care oamenii sunt cei mai familiarizaţi. Marii gânditori şi învăţaţi din vechime ca Buddha, Iisus şi mulţi dintre sfinţi sunt prezentaţi cu mâinile în această atitudine. Puternic calmant yoghin, Mudra Gyan este practicată pentru pacea mentală, concentrarea minţii, ascuţirea memoriei, sporirea disponibilităţii spirituale, dezvoltarea creativităţii.
       
image007
image007
            MUDRA SHUNYA – degetul mijlociu atinge baza degetului mare care îl apasă uşor, celelalte degete sunt întinse. Această mudră ameliorează durerile de urechi în numai cîteva minute.
image006
image006
MUDRA ANJALI – gest de adorare şi rugăciune cu mîinile împreunate în faţa pieptului.

Niciun comentariu: