Cercetatorii au descoperit un loc in Romania in care fauna nu are nevoie de energie de la suprafata, fenomen unic pe Terra, unde ne-am putea apara chiar si de un razboi nuclear
Este opinia unuia dintre cercetatorii care au vizitat Pestera Movile, din Dobrogea (in apropiere de Mangalia). Si asta pentru ca in aceasta pestera cu adevarat speciala din Romania, viata subterana nu depinde de cea de la suprafata.
La Movile, a fost descoperit un cerc complet inchis, un ecosistem in sine, total independent de suprafata.
Pestera a fost descoperita intamplator in 1986, de un grup de cercetatori romani care studia solul in vederea construirii unei centrale electrice in apropierea Marii Negre.
Studiul amanuntit al pesterii a dus la identificarea a 35 de specii noi de animale. Ineditul descoperirii consta insa in existenta, atentie, a primul ecosistem din lume a carui viata se bazeaza pe chemosinteza.
Absenta luminii solare duce la eliminarea posibilitatii de a obtine hrana prin fotosinteza, de aceea organismele aflate aici s-au adaptat la conditiile de mediu. Utilizand energia chimica rezultata din oxidarea hidrogenului sulfurat, microorgansimele foloseau chimiosinteza pentru a-si procura hrana. Acest procedeu a dus la formarea unui strat cu aspect laptos, plin cu microorganisme, care au constituit hrana pentru celelalte animale aflate in pestera, ei fiind ultima veriga a lantului alimentar. Acest sistem autosusținut nu a fost niciodata intalnit la suprafata Terrei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu