4 mai 2014

Mudrele

                               
Mudrele au fost practicate din toate timpurile si de catre toate religiile. Uneori chiar si noi practicam mudrele fara ca sa realizam acest lucru deoarece “mudra” inseamna o pozitie anume a palmelor si a degetelor de la mana. Forma corecta de plural a acestui cuvant este “mudras”.
Este imposibil sa nu fi vazut macar o data imagini, icoane sau statui reprezentandu-i pe Iisus Hristos, Buddha, Shiva sau alti lideri religiosi, sfinti si Mari Maestrii, tinand mainile in pozitii specifice. Practicarea mudrelor are un rol foarte important in restabilirea starii de sanatate, in special atunci cand va activati palmele si varfurile degetelor cu simboluri Reiki.
Pentru a va ajuta sa invatati mai usor principalele mudre din traditia chineza - mudrele celor 12 animale celeste - si poate chiar sa va dam sansa sa realizati cate din acestea le practicati deja inconstient, va prezentam imaginea de mai sus. Aici puteti vedea mudrele corespunzatoare fiecarei zodii chinezesti. Aceasta nu inseamna ca puteti aplica doar mudra corespunzatoare zodiei voastre, ci oricare dintre ele.
Bafta la practica!

Mudre cu puteri de vindecare

Daca nu ati auzit acest cuvant pana acum, o mudra este de fapt un gest al mainilor, menit sa aduca si sa trimita energie vindecatoare catre o problema fizica sau psihica, si are cel mai mare efect in starea de meditatie.
Cel mai 'clasic' exemplu este gestul de apropiere al degetului mare cu cel aratator atunci cand mainile se relaxeaza sprijinite de genunchi, in pozitia de meditatie lotus. Astfel, fiecare alaturare a diferitelor degete are o semnificatie, si trebuie folosita in functie de ceea ce dorim sa vindecam.
Pentru ca sunt foarte multe, ma voi opri doar la cateva, care mi s-au parut mai importante.
1. Metabolism lent, tendinta de ingrasare,oboseala, nervozitate, hipotiroidie. Folositi Prithvi-shaamak (numita si Surya mudra):
Cum functioneaza: aceasta mudra creste elementul Foc (Agni), si scade influenta elementului pamant (prithvi). Focul este asociat cu temperatura corpului si metabolismul. Focul este de asemenea asociat cu acuitatea vederii, persoanele cu acest element in echilibru vor avea o vedere foarte buna.
Surya mudra mai poate fi folosita pentru urmatoarele afectiuni: temperatura corporala foarte joasa (intoleranta la temperaturi scazute, extremitati reci) ,obezitate, crestere constanta in greutate, indigestie, constipatie, probleme ale ochilor. Durata: 45 minute in fiecare zi, fie toate odata sau impartite in trei parti (15 min. de 3 ori pe zi).
2. Migrene - Aakash mudra
Ajuta la dezvoltarea gandurilor nobile, a intuitiei si a puterilor extra-senzoriale , detoxifiere,  depasirea senzatiei de greutate in corp si a disconfortului abdominal, ameliorarea congestiei si durerilor de cap sau urechi cauzate de infectii, 
pentru tensiunea arteriala prea mare sau aritmie, angina pectorala, etc. 
3. Frica, Stress, Nervozitate - Vaay-Vardhak mudra (numita si gyaan mudra)
Creste elementul Aer (Vaata) din corp.
Energizeaza: mintea si sistemul nevos, glanda pituitara si intregul sistem endocrin; muschii, corzile vocale si vocea, creste eficienta inimii, ajuta la uscarea pielii si membranelor.
Ajuta in 'lentoarea mintii', lipsa entuziasmului, a initiativei si creativitatii.

4. Imunitate - Pushaan mudra.
Creste elementul foc, energizeaza prin caldura soarelui, energizeaza si creste imunitatea, ajuta in detoxifiere. Cu mana stanga mudra Apaan, cu mana dreapta mudra vaata-kaarak.




5. Dureri ascutite, angina pectorala, infarct - Apaan-Vaayu mudra (supranumita si 'mudra care salveaza din ghearele mortii').
Aceasta mudra foarte puternica ajuta in relaxarea muschilor si in oprirea durerii. Creste elementul pamant si micsoreaza elementul aer si foc.

Pe acest link veti gasi intreaga lista a bolilor ce pot fi vindecate cu diferite mudre. Intr-o postare viitoare voi aduce lamuriri despre elementele primordiale aer apa foc pamant si cum sunt ele folosite in traditiile orientale in special ayurveda.


Mudrele si efectele lor
MudreCand vorbim despre mudre, ne gandim la yoga, sau la medicina energetica si nu gresim deoarece acestea sunt izvorul de unde s-au raspandit prin lume mudrele si practicarea lor. Cuvantul mudra provine din sanscrita si inseamna semn sau pecete. Deci din veche Indie, ce are ca elemente de baza in medicina, ayurveda si yoga. O mudra este o pozitie a corpului, mai exact a degetelor. Acestea sunt tinute intr-un anume mod, ce urmareste un anumit efect, mai exact eliberarea si directionarea energiei pentru restabilirea sanatatii si/sau a starii de bine. Exista multe mudre ce au fiecare efectul sau specific.

Este o certitudine faptul ca cei ce "au inventat" mudrele, respectiv vechii hindusi, aveau cunostinte de medicina energetica. Stiau ce sunt nadisurile, meridianele si deci cunosteau canalele energetice din corpul uman, stiau punctele nodale energetice aflate pe corp si care prin apasare, presopunctura, ghideaza curgerea energiei, puncte ce au corespondent in alte organe ale corpului si in creier. Fiecare deget are punctele sale energetice, la fel si palmele, talpile picioarelor si asa mai departe.

Ceea ce e mai important e ca cei de la care ne-au parvenit mudrele, stiau faptul ca omul functioneaza ca un intreg, atat sub aspect fizic, cat si emotional. Cunoasterea lor straveche a fost abia azi confirmata de stiinta care prin intermediul anumitor aparate electronice e capabila sa vada starea chakrelor si a energeticii din corpul uman.

Efectele produse de practicarea mudrelor e o dovada in plus ca totul e legat, e interconectat. Totul respectiv toate partile ce fac parte dintr-un intreg. Nu numai in universul mare in care traim, care este holografic, ci si in corpul uman care este si el un real univers holografic. Altfel spus partea contine intregul, si fiecarei parti ii corespunde intregul. Prin actiunea asupra unui punct putem vindeca un altul, aflat in alta locatie.

Prin apasarea, rotirea, intinderea si atingerea degetelor si mainilor transmitem semnale nu doar corpulu nostru, creierului, dar si mintii emotionale. Prin adoptarea unei anumite pozitii a mainilor se poate actiona asupra corpului, eliberand sau directionand energia din puncte specifice si meridianele energetice.

Folosirea acestor mudre este simpla si accesibila oricui. Un element important este insa rabdarea si insistenta, atat in ceea ce priveste mentinerea pozitiei respective, cat si in materializarea efectului. Acesta se produce in functie de starea sanatatii persoanei, respectiv de gravitatea blocajului energetic prezent in corp, de lipsa energiei sau de surplusul ei, mai exact de problema ce se cere rezolvata, unele probleme necesitand un timp mai scurt, altele unul mai indelungat.

Personal consider ca si credinta in rezultat, deci starea emotionala a omului, poate grabi si asigura aparitia efectului dorit. Cu toate ca chiar si in lipsa ei el este o realitate, o stare emotionala pozitiva face minuni.

Exista multe mudre, asa cum exista multe probleme energetice si emotionale. Nu le cunosc pe toate deoarece insusi numarul lor este necunoscut. Recunosc ca practic destul de rar acest "sport", cu toate astea ii recunosc eficienta. Mai jos voi prezenta ca exemplu cateva mudre si efectele lor, lasand pe cei carora le-am trezit interesul sa le practice si/sau sa caute din multele surse existente in literatura de specialitate, mudrele ce I se potrivesc.
Gyan mudra1. Gyan mudra - mudra cunosterii

Atingeti varful degetului mare cu varful degetului index, tinand celelalte trei degete intinse.

Pentru ca este o Mudra a cunostintelor, imbunatateste cunostintele. Varful degetului mare este centrul glandelor pituitara si endocrina. Cand apasam cu indexul (degetul aratator) acesti centri se activeaza cele doua glande.

Nu exista o anumita perioada pentru practicarea acestei mudra. O poti practica sezand, stand in picioare sau lenevind in pat, oriunde si oricind ai timp.

Creste puterea memoriei si ascute creierul (gandirea)


Sporeste concentrarea si previne insomnia.

Daca practicam cu regularitate vom vindeca toate tulburarile psihice cum ar fi cele mentale, isteria, furia si depresia.
Prithvi mudra2. Prithvi mudra - mudra pamantului

Atingeti cu virful degetul inelar varful degetului mare, tinand celelate trei degete intinse.

Reduce toate deficientele fizice.

Nu exista un timp anume pentru practicarea Mudrei. Aceasta Mudra o poti practica oricand vrei.

Ajuta la cresterea in greutate a oamenilor slabi.

Imbunatateste aspectul tenului si face ca pielea sa straluceasca

Face ca organismul sa fie activ mentinandu-l sanatos.
Varuna mudra3. Varuna mudra - mudra apei

Atingeti cu virful degetului mic degetul mare, tinand celelalte trei degete intinse.

Echilibreaza continutul de apa si previne toate bolile care apar din cauza lipsei de apa.

Nu este specificata o anume durata de timp pentru practica, fiecare acorda timp in functie de timpul sau.

Pastreaza claritatea sangelui prin echilibrarea continutului de apa in organism.

Previne durerile de gastro-enterita si contractiile musculare.
Vayu mudra4. Vayu mudra - mudra aerului

Tine indexul pe baza degetului mare si apasati cu degetul mare, tinand celelalte trei degete drepte.

Previne toate bolile care apar in urma dezechilibrului de aer.

Practicarea acestei mudra timp de 45 de minute reduce severitatea bolii. Pentru rezultate mai bune se practica timp de doua luni.

Vindeca reumatismul, artrita, guta, Parkinson si paralizia fara alte medicamente. Este folositoare in spondiloza cervicala, paralizia fetei si prinderea nervului in gat (asta nu stiu ce inseamna, de aceea ti-am scris boldit).

Shunya mudra5. Shunya mudra - mudra golului

Tineti degetul mijlociu pe muntele lui Venus (din palma)si apasati-l cu degetul mare.

Reduce tristetea, lancezeala din corp.

Poate fi practicata timp de 40-60 de minute, zilnic, pana la vindecarea de boala.

Elibereaza durerea de urechi in decurs de 4-5 minute.

Este utila pentru surzi si cei cu probleme mentale, dar nu si pentru cei inca nenascuti.
Surya Mudra6. Surya Mudra - Mudra soarelui

Indoaie inelarul si apasa-l cu degetul mare.

Ascute centrul glandei tiroide.

Parcticati zilnic, de doua ori pe zi, 5 pana la 15 minute.

Reduce colesterolul din corp si ajuta la reducerea in greutate.

Reduce anxietatea.

Corecteaza problemele legate de indigestie.
Prana mudra7. Prana mudra - mudra vietii

Indoaie degetele inelar si cel mic si atinge-le varfurile cu degetul mare, tinandu-le pe celelalte doua intinse.

Asa cum este si denumita, mudra vietii, imbunatateste puterea de viata. Oamenii slabi devin puternici. Reduce ingrosarea vaselor de sange. Daca practicati aceasta mantra cu regularitate veti deveni mai activ.

Nu este specificat timpul. Poate fi practicata oricat si oricand.

Imbunatateste imunitatea.

Imbunatateste puterea ochilor si reduce bolile legate de ochi.

Elimina deficitul de vitamine si oboseala.
Apana mudra8. Apana mudra - mudra digestiei

Atingeti cu degetul mare degetele mijlociu si inelar care sunt indoite, tinand celelalte doua degete intinse.

Joaca un rol important in sanatatea noastra reglementand sistemul excretor.

Practicati zilnic pentru 45’, dar practicand mai mult aduce beneficii mai mari.

Reglementeaza diabetul.

Vindeca constipatia si hemoroizii.

Ajuta ca procesul de excretie a deseurilor sa se produca regulat.
Apana vayu mudra9. Apana vayu mudra - mudra inimii

Degetul mijlociu si degetul inelar ating degetul mare, in timp ce indexul atinge baza degetului mare iar degetul mic este drept.

Aduce beneficii inimii. Lucreaza precum o injectie in reducerea atacurilor de cord.

Reduce gazele din organism.

Practicati-o de cate ori puteti. Pentru mai bune rezultate, pacientii cardiaci si cu tensiune arteriala pot practica 15 minute zilnic.

Intareste inima si regularizeaza palpitatiile.

Reglementeaza sistemul excretor.

Rezolva problemele gastrice.
Linga mudra10. Linga mudra - mudra puterii si a energiei

Inclesteaza degetele de la ambele maini tinand degetul mare al mainii stangi drept si incercuiti-l cu degetul aratator al mainii drepte.

Genereaza caldura in corpul nostru. In plus, fata de practicarea acestei Mudra, este indicat sa se bea lapte, ghee, mai multa apa si sucuri de fructe - pentru mai multe beneficii.

Practicati de cate ori doriti. Nu practicati atunci cand aveti caldura in corp. Puteti transpira chiar si iarna daca practicati timp indelungat.

Opreste producerea de flegma si da putere plamanilor.

Vindeca raceli grave si infectii bronhice.

Revigoreaza tot corpul.

In afara de cele prezentate mai sus mai exista o multitudine de mudre, fiecare cu scopul si electul ei specific.

Mai adaug ca si in religia ortodoxa exista o mudra, care desi este practicata, nu este considerata ca atare, cel putin in mod oficial nu este o mudra, ci doar un gest demonstrativ cu semnificatia urmatoare: "Adam si Eva se pleaca in fata lui Dumnezeu".


10 mudre importante

Această prezentare oferă 10 Mudre importante care pot aduce beneficii de sănătate uimitoare.
Sănătatea ta este – literalmente – în mâinile tale....
1. Gyan Mudra – mudra cunoasterii
Atingeţi varful degetului mare cu varful degetului index, ţinând celelalte  trei degete întinse
Pentru că este o Mudra a cunoştinţelor, îmbunătăţeşte cunoştinţele. Vârful degetului mare este centrul glandelor pituitară şi endocrină. Când apăsăm cu indexul (degetul arătător) aceşti centri se activează cele două glande.
Nu există o anumită perioadă pentru practicarea acestei mudra.  O poţi practica şezând, staând în picioare sau lenevind în pat, oriunde şi oricum ai timp.
Creşte puterea memoriei şi ascute creierul (gândirea) Sporeşte concentrarea şi previne insomnia. Dacă practicăm cu regularitate vom vindeca toate tulburările psihice cum ar fi  cele mentale, isteria, furia şi depresia.
2. Prithvi mudra – mudra pamantului

Atingeţi cu vîrful degetul inelar vârful degetului mare, ţinând celelate trei degete întinse.
Reduce toate deficienţele fizice.
Nu există un timp anume pentru practicarea Mudrei. Această Mudra o poţi practica oricând vrei.
Ajută la creşterea în greutate a oamenilor slabi.
Îmbunătăţeşte aspectul tenului şi face ca pielea să strălucească.
Face ca organismul să fie activ menţinându-l sănătos.


3. Varuna mudra – mudra apei
Atingeţi cu vîrful degetului mic degetul mare, ţinând celelalte trei degete întinse
Echilibrează conţinutul de apă şi previne toate bolile care apar din cauza lipsei de apă.
Nu este specificată o anume durată de timp pentru practică, fiecare acordă timp în funcţie de timpul său.
Păstrează claritatea sângelui prin balansarea conţinutului de apă în organism.
Previne durerile de gastro-enterită şi contracţiile musculare.



4. Vayu mudra – mudra aerului

Menţime indexul pe baza degetului mare şi apăsaţi cu degetul mare, ţinând celelalte trei degete drepte
Previne toate bolile care apar în urma dezechilibrului de aer.
Practicarea acestei mudra timp de 45 de minute reduce severitatea bolii. Pentru rezultate mai bune se practică timp de două luni.
Vindecă reumatismul, artrita, guta, Parkinson şi paralizia fără alte medicamente. Este folositoare în spondiloza cervicală, paralizia feţei şi prinderea nervului în gât (asta nu ştiu ce înseamnă, de aceea ţi-am scris subliniat). Corectează flatulenţa.

5. Shunya mudra – mudra golului

Ţineţi degetul mijlociu pe muntele lui Venus (din palmă)şi apăsaţi-l cu degetul mare.
Reduce tristeţea, lâncezeala din corp.
Poate fi practicată timp de 40-60 de minute, zilnic, până la vindecarea de boală.
Eliberează durerea de urechi în decurs de 4-5 minute.
Este utilă pentru surzi şi cei cu probleme mentale, dar nu şi pentru cei încă nenăscuţi


6. Surya mudra – mudra soarelui

Îndoaie inelarul şi apasă-l cu degetul mare.
Ascute centrul glandei tiroide.
Parcticaţi zilnic, de două ori pe zi, 5 până la 15 minute.
Reduce colesterolul din corp şi ajută la reducerea în greutate.
Reduce anxietatea.
Corectează problemele legate de indigestie.





7. Prana mudra – mudra vietii
Îndoaie degetele inelar şi cel mic şi atinge-le vârfurile cu degetul mare, ţinându-le pe celelalte două întinse
Aşa cum este şi denumită, mudra vieţii, îmbunătăţeşte puterea de viaţă. Oamenii slabi devin puternici. Reduce îngroşarea vaselor de sânge. Dacă practicaţi această mantra cu regularitate veţi deveni mai activ.
Nu este specificat timpul. Poate fi practicată oricând.
Îmbunătăţeşte imunitatea.
Îmbunătăţeşte puterea ochilor şi reduce bolile legate de ochi.
Elimină deficitul de vitamine şi oboseala.



8. Apana mudra – mudra digestiei

Atingeţi cu degetul mare degetele mijlociu şi inelar care sunt îndoite, ţinând celelalte două degete întinse.
Joacă un rol important în sănătatea noastră reglementând sistemul excretor.
Practicaţi zilnic pentru 45, dar practicând mai mult aduce beneficii mai mari.
Rglementează diabetul.
Vindecă constipaţia şi hemoroizii.
Ajută ca procesul de excreţie a deşeurilor să se producă regulat.



9. Apana vayu mudra  - mudra inimii

Degetul mijlociu şi degetul inelar ating degetul mare, în timp ce indexul atinge baza degetului mare iar degetul mic este drept.
Aduce beneficii inimii. Lucrează precum o injecţie în reducerea atacurilor de cord. Este mai puternica decât o tabletă de sorbitat (nuştiu ce pastilă e asta). Reduce gazele din organism.
Practicaţi-o de câte ori puteţi. Pentru mai bune rezultate, pacienţii cardiaci şi cu tensiune arterială pot practica 15 minute zilnic
Întăreşte inima şi regularizează palpitaţiile.
Reglementează sistemul excretor.
Rezolvă problemele gastrice.
10. Linga mudra – mudra caldurii
Încleştează degetele de la ambele mâini ţinând degetul mare al mâinii stângi drept şi încercuiţi-l cu degetul arătător al mâinii drepte.
Generează căldură în corpul nostru. În plus, fată de practicarea acestei Mudra, este indicat să se bea lapte, ghee, mai multă apă şi sucuri de fructe – pentru mai multe beneficii.
Practicaţi de câte ori doriţi. Nu practicaţi atunci când aveţi căldură în corp. Puteţi transpira chiar şi iarna dacă practicaţi timp îndelungat.
Opreşte producerea de flegmă şi dă putere plămânilor.
Vindecă răceli grave şi infecţii bronhice.
Revigorează tot corpul.

Niciun comentariu: