19 iul. 2014

Mudre

În majoritatea religiilor, a terapiilor alternative şi, mai ales, a şcolilor spirituale sunt utilizate poziţii ale mâinilor bine studiate şi cu efect confirmat. În lumea orientală ele sunt numite mudre (mudras), fiind ceva mai bine studiate.
    Şi fiecare astfel de poziţie are un rol energetic pe care îl împlineşte aproape miraculos chiar şi pentru cei care nu acceptă irealitatea imediată.
    Este suficient însă să ne gândim că palmele sunt oglinzi, modele ale întregului corp (aşa cum postulează reflexologia), că pe mâinile noastre sunt importante puncte de acupunctură şi trasee ale meridianelor
energetice (aşa cum descrie medicina tradiţională chineză) şi că, prin lipirea punctelor de la o mână cu punctele de pe cealaltă mână sunt favorizate anumite circuite energetice create pe moment, care produc efectul dorit la nivelul corpului energetic.
    Pentru cei obişnuiţi cu calculatoarele, este ca şi cum ai realiza un circuit electronic în care instrucţiunile sunt inscripţionate direct în hard.
    Mudrele sunt gesturi simbolice prin care:
̶ ne putem pune într-o anumită stare de meditaţie controlată, menită să ne ajute în evoluţia spirituală;
̶ putem acţiona la un nivel mult mai coerent cu energia primită de la Sursa Universală, atât pentru noi cât şi pentru alţii;
̶ putem intra în contact cu entităţi spirituale superioare.
    În practica Reiki, mudrele sunt utilizate în mod natural şi eficient împreună cu mantrele şi simbolurile Reiki. Nu trebuie să uităm că Reiki, înainte de orice altceva, este o „terapie prin punerea palmelor“, iar
pregătirea acestora, pentru evaluare energetică şi terapie, trebuie să fie cât mai bună.
Mudre utilizate în meditaţie, cu rol în evoluţia spirituală personală
1. Mudra rugăciunii, Gassho, Anjali mudrâ
2. Mudra meditaţiei, Dhyâna mudrâ
3. Mudra lotusului cu opt petale
4. Mudra pentru purificarea karmei
5. Mudra înţelepciunii spirituale
Mudre utilizate în terapie
6. Mudra soarelui
7. Mudra dăruirii, Abhaya mudrâ
8. Mudra Sha
Mudre utilizate în acţiunea la distanţă şi channelling
9. Mudra pagodei
10. Mudra Kai
Activarea/energizarea mudrelor
    Simpla reproducere a gestului nu este întotdeauna suficientă pentru activarea unei mudre, pentru lucrul cu ea. Bună parte dintre ele depind de o iniţiere, în special acelea care operează prin contact cu o entitate
spirituală superioară.
    Oricum ar fi, pentru ca energia să curgă la un nivel mulţumitor prin palmele noastre, pentru a o putea utiliza în scopul dorit, energizarea mudrei constă în aducerea de energie/lumină prin chakra coroanei şi până în chakra a II-a (tandiemul inferior), pe inspir, apoi conducerea acesteia, pe meridianele energetice, până în chakrele palmelor, pe expir. Parte din mudre presupun şi o a doua etapă de activare, în care pe inspir aducem energia/lumina prin vârfurile degetelor, pe meridianele energetice, până în chakra a II-a, iar pe expir o dăruim, o înapoiem prin vârfurile degetelor.
1. Mudra rugăciunii, Gassho, Anjali mudra
    Folosită în rugăciune, binecuvântare, în orice manifestare a dorinţei de a-i ajuta pe ceilalţi. Pentru energizarea cristalelor şi pentru programarea acestora. Spaţiul aflat între palme (care nu se lipesc perfect) reprezintă puntea între lumea materială şi lumea spirituală, deci o legătură cu CKR şi HSZSN.
2. Mudra meditaţiei, Dhyâna mudra
    Se foloseşte în meditaţie, palmele fiind ţinute în dreptul chakrei a II-a. Triunghiul format simbolizează focul spiritual. Când mâna stângă este deasupra, se tinde către stadiul de Buddha, când dreapta este deasupra ne aflăm pe drumul către iluminare sau predăm altora calea.
3. Mudra lotusului cu opt petale
OM HANDOBO, DOHANBAYA SOWAKA
    Se vizualizează entitatea spirituală feminină cu care suntem obişnuiţi să lucrăm, de preferat Qwan Yin, stând chiar în faţa noastră. Din chakra a V-a a ei radiază şi intră în noi o lumină roşie, strălucitoare, care ne umple, drept care toată karma creată prin cuvânt este purificată şi puterea noastră de comunicare va creşte.
Mantra se rosteşte de 108 ori (sau un multiplu).
4. Mudra pentru purificarea karmei
OM SOHAHANBA, SHUDA, SARABA, TARAMA, SOHANHABA SHUDO KAN
    Ajută la purificarea karmei apărute la nivelul acţiunii, vorbirii şi gândirii pentru a creşte nivelul conştiinţei.
5. Mudra înţelepciunii spirituale, pumnul înţelepciunii
TA YA SO WA KA
    Reprezintă mai mult decât transcenderea limitelor percepţiei, dă puterea de a elimina întreaga relativitate dată de timp şi spaţiu. Creşte puterea vindecării la distanţă şi a orientării în astral.
6. Mudra soarelui
    Folosită în Reiju, amplifică şi direcţionează energia Reiki emisă de noi prin privire, din chakra a IV-a sau prin suflu, metodele utilizate de un maestru. Se utilizează şi în terapie, distanţa optimă faţă de pacient fiind de cca. 1 m.
7. Mudra dăruirii, Abhaya mudrâ
    Cu ambele palme orientate spre înainte, ca şi cum am dărui Reiki cuiva aflat în faţă. Oferim protecţie şi pace. Se foloseşte când lucrăm pe aura pacientului, sau în binecuvântarea finală, după terapie sau acordaje.
De preferat să o folosim după activarea palmelor cu simboluri, deşi lumina albă sau aurie, strălucitoare, poate fi văzută şi fără utilizarea simbolurilor.
8. Mudra Sha
    Sha este utilizată pentru vindecarea personală, dar şi a celorlalţi. Cei care o stăpânesc nu mai sunt atât de vulnerabili la viruşi şi alte afecţiuni. Poate fi utilizată în orice meditaţie. Mâinile se ţin la nivelul chakrei a III-a. Se inspiră pe nas, lent, golind mintea de orice alte gânduri. Energia este adusă prin chakra a VII-a în Hara (chakra a II-a), unde este cultivată sub forma unei mingi de foc, tot mai mari, tot mai strălucitoare.
    Când practicantul se simte energizat, el lasă energia să-l umple, din vârful capului până în vârful picioarelor. Timp de câteva minute apoi, energia din Hara este dăruită către mâinile aflate în Sha. (În mod asemănător respiraţiei Gassho.)
9. Mudra pagodei
OM HA HUM
    Cele trei degete unite cu perechea lor simbolizează misterul trupului, al cuvântului şi al gândului. Anunţăm divinitatea că suntem identici cu ea, ne afirmăm prezenţa divină. Mudra este în strânsă legătură cu HSZSN, care şi el simbolizează o pagodă stilizată şi, atât mudra, cât şi simbolul, reprezintă punţi către iluminare. Gândindu-ne că „Nu există nici un loc în care El să nu ajungă“, trecem peste spaţiu şi timp şi putem lucra la distanţă, în trecut şi în viitor.
    Când pregătim palmele pentru terapie, palmele se ţin mai aproape de corp, când lucrăm la distanţă, ele se pot depărta uşor de corp.
10. Mudra Kai
ON NO-O MA KU SAN MAN DA BA SA RA DAN KAN
    Mâinile se ţin în Kai, în dreptul chakrei III, în timp ce prin chakra VII se aduce, pe inspir, energie în Hara. Când se atinge nivelul dorit de energizare, energia este dăruită prin mâinile aflate în Kai. Când şi mâinile sunt pline de energie, ele se duc la frunte, lipite de al treilea ochi, şi se continuă respiraţia energetică prin intermediul lor în timp ce se vizualizează simbolurile Zonar şi Gnosa, apoi orice alt simbol pe care practicantul simte nevoia să-l utilizeze.
    În acest mod, se activează al treilea ochi, iar când practicantul simte că a ajuns la nivelul dorit poate despărţi palmele şi scana aura clientului. (Se trece mai întâi la 5 cm de corpul acestuia, apoi la 10-15 cm. Nu se dă un diagnostic, se face o evaluare energetică, utilă în terapie pentru stabilirea intuitivă şi pe baza senzaţiilor recepţionate a poziţiei pe care vor fi puse mâinile.)
    Aceeaşi metodă poate fi utilizată şi pentru evaluarea la distanţă, utilizând o fotografie.
Vlad T. Popescu
http://lupulalb.wordpress.com/category/meditatiimantremudre/mudre/

Niciun comentariu: