4 mar. 2015

Harta scalei constiintei umane autor : David R. Hawkins


image


Cu ceea ce rezonam noi, fiecare, la ce cuvinte raspundem mai repede si ce vibratie au ele, ce emotie accesam, acela este si nivelul nostru. La fel si oamenii din jur, cu toate situatiile, si tot ce cream si atragem in viata noastra fiecare. Toate sunt oglinzi interioare. Mai mult decat faptul ca nimic nu e intamplator, tot timpul primesc ceea ce dau, creez si ceea ce atrag, intr-o forma sau alta.
Doctorul David Hawkins ne lumineaza cu tabelul sau in care pune masuratorile nivelelor de vibratie.
David R. Hawkins M.D., Ph. D. , renumit conferentiar si expert in procesele mentale, este recunoscut in toata lumea ca un invatator important al Caii Iluminarii. Scopul principal al numeroaselor sale lucrari si conferinte il constituie facilitarea procesului iluminarii cititorului. Cu o experienta de peste 50 de ani de practica psihiatrica, David R. Hawkins este totodata un cercetator recunoscut in domeniul naturii constiintei.
Dizertatia sa de doctorat ,,Analiza cantitativa si calitativa si calibrarea nivelelor constiintei umane” a constituit baza stiintifica de la care a fost scrisa cartea ,,Putere versus Forta”. Lucrarea a fost publicata in numeroase editii straine si s-a clasat in topul primelor 10 carti cel mai bine vandute in multe tari, fiind deosebit de apreciata chiar de Maica Tereza, care afirma:,,O scriere deosebita…raspanditi bucurie, iubire si compasiune prin cartile domniei voastre. Rezultatul acestora este, dupa cum o stiti, pacea… “
In lucrarea “Putere versus Forta”, David R. Hawkins ierarhizeaza nivelele constiintei umane de la cel mai jos nivel pana la cel mai inalt, astfel: rusinea, vina, apatia, durerea, frica, dorinta, mania, mandria, curajul, neutralitatea, bunavointa, acceptarea, ratiunea, iubirea, bucuria, pacea, iluminarea.
Starea noastra generala (“naturala” ) este definita de un singur nivel, insa de-a lungul unei saptamani, luni etc. putem atinge pentru scurt timp si alte nivele. Acest lucru este influentat de o serie de factori externi, cum sunt: TV-ul, filmele, cartile, paginile de internet, locurile, obiectele, mancarea, oamenii.
Hawkins precizeaza ca o crestere de la un nivel la altul poate determina o schimbare foarte mare in viata ta si ca, din pacate, sunt din ce in ce mai putine persoane la nivelele superioare decat la cele inferioare.
La aceste nivele de constiinta pot fi clasificate si evenimentele, obiectele sau societatile, nu doar oamenii. Pentru a putea avansa de la un nivel la altul e nevoie de multa energie si uneori de ajutorul altor persoane. E dificil sa urci chiar si un singur nivel, majoritatea oamenilor nu reusesc acest lucru niciodata, Hawkins precizeaza in acest sens ca 85% din oamenii de pe pamant traiesc sub nivelul Curajului.
Un adevarat si important pas spre schimbare ar fi ca fiecare om sa incerce sa-si ridice nivelul individual al constiintei. Odata realizat acest lucru, persoanele pot raspandi nivele mai ridicate de constiinta celor din jur, ceea ce ar avea un rezultat pozitiv.
Afirmatiile pe care David R. Hawkins le face in lucrarea sa ,,Putere versus Forta” au fost subiectul a milioane de testari facute pe mii de subiecti de-a lungul a peste 25 de ani de cercetari. Cateva dintre cartile acestuia sunt:
“Adevar versus Falsitate. Cum le putem diferentia.”
“Descoperirea prezentei lui Dumnezeu. Non-dualitatea devotionala”
“Ochiul Sinelui de care nimic nu se poate ascunde”
“Putere versus Forta. Determinantii ascunsi ai comportamentului uman”
“Sinele: realitate si subiectivitate”
“Transcenderea nivelurilor constiintei. Scara spre Iluminare”
De la scazut la ridicat, nivelele constiintei umane sunt: rusinea, vina, apatia, durerea, frica, dorinta, mania, mandria, curajul, neutralitatea, bunavointa, acceptarea, ratiunea, iubirea, bucuria, pacea, iluminarea. Desi putem atinge pentru scurt timp anumite nivele, de obicei este un nivel care defineste starea noastra “normala”. Sansele sunt sa fii cel putin la nivelul curajului pentru ca daca ai fi la un nivel mai scazut, probabil ca nu ai avea nici un interes constient in legatura cu dezvoltarea proprie. Hawkins defineste aceasta scala ca fiind logaritmica, asadar sint din ce in ce mai putine persoane la nivelelesuperioare decat la cele inverioare. O crestere de la un nivel la altul are ca rezultat o schimbare enorma in viata ta.
Rusinea Nivel 20 – Doar un pas deasupra mortii. Probabil ca la nivelul acesta te gandesti la sinucidere, ori esti un criminal in serie. Gandeste-te la nivelul asta ca la ura directionata catre propria persoana.
Semnalmentele ruşinii:
– inferioritate de durată
– percepţie negativă a propriei persoane,
– atribuiri stabile şi interne de felul ”eu sunt de vină şi nu pot schimba acest fapt”,
– plecarea privirii,
– lipsa zâmbetului,
– dificultăţi în exprimare,
– sentimentul umilinţei,
– tendinţe de autoexcludere
Vinovatia Nivel 30 – Un pas deasupra rusinii, dar e inca posibil sa te gandesti la sinucidere. Te gandesti la tine ca la un pacatos, incapabil sa-ti ierti pacatele trecutului.
– generază remuşcări, autoincriminări, masochism,
– generează tulburări psihosomatice – suicid,
– autoneglijare-autodepreciere,
– imagine de sine slabă,
– inserţie socială slabă, marginalizare autoimpusă,
– stimulează manipularea exterioară,
Apatia Nivel 50 – Te simti fara speranta, o victima. Starea de neajutorare invatata. Multi din oamenii strazii sunt blocati aici.
– generată de starea de sărăcie, disperare şi de lipsa speranţei,dar şi de toxiinfecţii (alcool, CO2)
– poate genera suicidul pasiv (subiectul nu intreprinde nimic pentru a ieşi din aceasta stare -nu are forţă),
– este starea specifică abandonaţilor, persoanelor vârstnice, a celor “năpăstuiţi de soartă”,
– sunt persoane puternic dependente şi abandonate,
– imprimă sentimentul de inutilitate a vieţii,
– dopamina si cortizolul sunt eliminate in exces,
– apar psihopatiile de tip schizoid, cu lipsă de discernământ şi cu efort eşuat de conştientizare,
– legatura cu divinitatea este privită ca inutilă (“sunt atât de vinovat încât nici Dumnezeu nu mai are ce-mi face”)
– indiferenţă afectivă, fară expresii faciale,
– este specifică în demenţe, oligofrenii, schizofrenii.
Durerea Nivel 75 – O stare de tristete perpetua, sentimente de pierdere. E posibil sa ajungi aici dupa ce pierzi pe cineva drag. Nivelul e mai ridicat decat apatia de vreme ce incepi sa scapi de amorteala.
– tristeţe, descurajare, regrete,
– depresii constante,
– este o stare conştientă dar nu se pot mobiliza forţe de redresare,
– este nivelul doliului, al pierderilor, al ancorelor într-un trecut sumbru, tenebros,
– suferinţa este percepută ca preţ pentru viaţa de o trăieşte,
– este cimitirul evenimentelor traumatizante,
Frica Nivel 100 – A vedea lumea ca un loc periculos si nesigur. Paranoia. De obicei vei avea nevoie de ajutor ca sa treci peste nivelul acesta sau vei ramane blocat pentru mult timp, cum ar fi de exemplu o relatie abuziva.
– reduce câmpul de conştienţă în funcţie de intensitatea fricii, putând genera paralizia “am îngheţat de frică”, sau se poate situa pe extrema adversă, cu aţiuni distructive asupra obiectului ce produce frica,
– induce nesiguranţă, frica şi nesiguranţa acţionează în tandem,
– induce teama de pedeapsă, anxietate, autoizolare socială,
– este compensată de tendinţe de accedere spre vf ierarhiei sociale, pentru a deţine puterea cu care să compenseze propriile slăbiciuni,
– induce retroversiv tendinţe de control asupra celorlalţi,
– este specifică “interogatorilor”,
– induce enurezis “am facut pe mine de frică”, deci scade controlul sfincterian,
– stres cronicizat ca efect al fricii prelungite,
– activează sistemul neurofiziologic prin mecanismul “lupta sau fugi”, cu degajare mare de adrenalină (inhibiţia fizică/psihică) şi posibil compensată de noradrenalină (subiectul acţionează în consecinţă),
– generează frustrare ,în situaţii de frică prelungită neescaladată încă,
Dorinta Nivel 125 – A nu se confunda cu fixarea si atingerea telurilor, acesta este nivelul dependentei, al “setei” si al poftei – de bani, aprobare, putere, faima, etc. Consumism. Materialism. Acesta este nivelul fumatului, al bautului si al drogurilor.
– dorinţa se naşte din nemultumire şi trăieşte prin ataşament cu obiectul dorinţei,
– sediul D se află în pornirile instinctuale,
– D. presupune existenţa motivaţiei,
– D. ne mobilizează la acţiune, pp. Dinamică,
– nivelul energetic creşte eliminând riscul căderilor, există totuşi teama de eşec,
– dorinţa inseamnă Atracţie faţă de…, – Legea atracţiei
– ataşamentul înseamnă dependenţă faţă de…,
– detaşarea presupune stingerea dorinţei prin implinire sau renunţare,
– dorinţa exagerată naşte ataşament care duce la patimă,
– patimile duc la obsesii compulsive, manii, isterii,
– cea mai puternică dependenţă este cea de persoane, are ca efect controlul celui iubit, intră in scenă rolul de “interogator”,
Furia Nivel 150 – Nivelul frustarii, adesea datorita faptului ca nu iti sunt indeplinite asteptarile. Acest nivel te poate determina sa actionezi la nivele mai inalte sau te poate tine blocat in ura. In relatiile abuzive cel mai ades vei vedea o persoana in “manie” combinata cu o persoana in “frica”.
– dinamism exacerbat în special al vieţii psihice,
– forţa psihică se centrează pe factorul declanşator,
– se îngustează câmpul conştiinţei cu focalizare pe problema cheie,
– are aspect negativ d.p.d.v. Energetic dar situează individul departe de pragul morţii,
– este provocată de nemulţumire,
– creşte cantitatea de adrenalină din organism,
– necompensată de noradrenalină se nasc comportamente dezlanţuite,
– compensată in exces de noradrenalină Furia este reprimată, apar afecţiuni organice – ficatul preia furia dar repercursiuni sunt şi la nivelul bilei şi al splinei,
Mandria Nivel 175 – Primul nivel in care incepi sa te simti bine, dar e un sentiment fals. Depinde de circumstante externe (bani, prestigiu, etc), deci este vulnerabil. Mandria poate duce la nationalism, rasism si razboaie religioase. Gandeste-te la Nazisti. Un nivel de negare irationala si de aparare. Fundamentalismul religios este de asemenea blocat la nivelul acesta. Devii atat de prins in ceea ce crezi incat vezi un atac asupra a ceea ce crezi ca pe un atac asupra propriei persoane.
– relevă stima de sine – este primul nivel energetic care pune in evidenţă stima de sine clar conturată,
– are conotaţie pozitivă dacă nu atinge îngâmfarea,
– predispune la exigenţă adresată celorlalţi, indiferenţă faţă de alte opinii,
– imagine distorsionată a lumii exterioare, în general denigratoare,
– poate duce la narcisism,
– pierderea mândriei duce la ruşine,
– pp. aroganţă, despotism, infatuare,
– mândria în copilărie duce la izolare,
– îndepărtează omul de la experienţe emoţionale pozitive,
– este strâns legată de Negare (îşi neagă defectele conştientizate din teama de vulnerabilitate),
– imprimă o falsă impresie a puterii deţinute,
Curajul Nivel 200 – Primul nivel al adevaratei puteri. Am mai scris despre acest nivel in alt postCourage is the gateway Aici este nivelul unde incepi sa vezi viata ca pe ceva provocator si excitant in loc sa o vezi ca pe ceva coplesitor. Incepi sa ai un vag interes pentru dezvoltarea personala, desi la nivelul acesta probabil ca ai eticheta acest interes drept creare de aptitudini, avansare in
cariera, educatie, etc. Incepi sa iti vezi viitorul ca pe o imbunatatire a trecutului in loc sa-l vezi ca pe o continuare al aceluiasi nivel.
– primul pas spre evoluţie,
– conştientizarea adevăratei valori proprii,
– pp şi acceptarea pierderilor,
– asumarea eşecului,
– este un nivel incitant, provocator stimulator,
– stima de sine şi percepţia imaginii de sine sunt în coordonate corecte,
– curajul se cladeşte din copilărie,
– pp. o personalitae puternică,
– poate fi şi “curajul nebun”-exacerbare a curajului,
Neutralitatea Nivel 250 – Acest nivel este descris de fraza live and let it live “traieste si lasa si pe alti sa traiasca” .Este flexibil, relaxat si neatasat. Indiferent ce o sa se intample o sa mergi cu valul. Nu trebuie sa dovedesti nimic. Te simti in siguranta si te intelegi bine cu celelalte persoane. Foarte multe persoane care lucreaza pe cont propriu sunt la acest nivel. Nu este un nivel foarte confortabil. Nivelul complacerii si al lenei. Iti asiguri traiul dar nu te straduiesti prea tare.
Bunavointa Nivel 310 – Acum ca esti in siguranta si stai confortabil, incepi sa-ti folosesti energia mai eficient. Doar sa te descurci nu mai e destul. Incepe sa-ti pese in a-ti face treaba bine – poate chiar pe cat de bine poti. Te gandesti la gestiunea timpului, la productivitate si la a te organiza, lucruri care nu erau chiar atat de importante pentru tine la nivelul neutralitatii. Gandeste-te la nivelul acesta ca la dezvoltarea vointei si a autodisciplinei. Aceste persoane sunt “soldatii” societatii; ei fac lucrurile bine si nu se plang prea mult. Daca esti la scoala, atunci esti deja un elev foarte bun iti iei studiile in serios si depui destul timp pentru a face o treaba buna. Acesta este punctul in care constiinta incepe sa fie mai organizata si mai disciplinata.
– reprezintă poarta de deschidere către avansare,
– sunt oameni aleşi, misionarii,
– prietenoşi, cu simţ dezvoltat al socialului,
– pot fi marii martiri,
– dispun de un puternic simţ empatic,
– au o stimă de sine puternică şi crescătoare prin confirmarea acţiunilor lor,
– nu cunosc mândria, ca trăire,
– sunt buni mesageri,
– deţin arta cuvântului,
– sunt făcătorii de lumi frumoase,
– prin ofertă permanentă îşi asigură fluxul permanent de energie,
– nu fac blocaje energetice,
Acceptare Nivel 350 – Acum are loc un transfer puternic, si iti dai seama de posibilitatile oferite de traiul proactiv. La nivelul acceptarii ai devenit competent, si acum vrei sa-ti folosesti bine capacitatile. Acesta este nivelul la care iti fixezi si atingi teluri. De fapt inseamna ca incepi sa accepti responsabilitatea pentru rolul pe care il ai in lume. Daca ceva este in neregula cu viata ta (cariera, sanatatea, relatia) iti definesti rezolvarea, dorita si schimbi starea. Incepi sa vezi mult mai clar imaginea de ansamblu a vietii tale. Acesta este nivelul care determina multe persoane sa-si schimbe cariera, sa deschida o afacere sau sa-si schimbe dieta.
– eşti creatorul propriei existenţe, propriului fel de a fi, de a trăi,
– nu presupune resemnare ci o acceptare anticipată a ceea ce îţi este dat să experimentezi,
– te ajută să decriptezi adevăratul sens al experienţelor trăite,
– reprezintă primul pas spre vindecare în terapie,
– deblochează energiile psihice, descătuşeşte creativitatea,
– nu te blochează în patimi sau indiferenţă,
– au o gestiune corectă a emoţiilor,
Ratiunea Nivel 400 – La nivelul acesta transcenzi aspectele emotionale ale nivelelor inferioare si incepi sa gandesti clar si rational. Hawkins defineste nivelul acesta ca nivelul medicinei si al stiintei. Cum vad eu lucrurile, cand ai ajuns la nivelul acesta, devii capabil sa-ti folosesti capabilitatea de a rationa la maxim. Acum ai disciplina si proactivitatea sa exploatezi la maxim capabilitatile tale naturale. Ai ajuns in punctul in care spui, “Wow, Pot sa fac toate lucrurile astea, si stiu ca trebuie sa le folosesc bine. Deci cum imi pot folosi cel mai bine talentele?” Te uiti la lumea din jurul tau si incepi sa faci contributii insemnate. La un nivel inalt, acesta este nivelul lui Einstein si Freud. E probabil clar ca marea majoritate a oamenilor nu ajung la nivelul acesta niciodata.
– pune in evidenţă inteligenţa şi raţiunea,
– pp. capacitatea de a lucra şi prelucra un volum mare de informaţii,
– forţa de decizie este rapidă şi corectă,
– putere de a lucra cu concepte şi principii,
– este nivelul oamenilor propusi pt premiul Nobel, inventivii,
– este nivelul celor ce au “o viaţa pt o idee”,
– incapacitatea ac nivel – nu putem discerne esenţa unui lucru şi nici punctul critic/vulnerabil al acestuia,
– Raţiunea sfidează Iubirea – poate fi punctul său critic ca nivel vibraţional,
Iubirea Nivel 500 – Este iubirea neconditionata, o intelegere permanenta a conexiunii cu tot ce exista. Gandeste-te la compasiune. La nivelul ratiunii traiesti in serviciul mintii tale. Dar eventual ajungi la un punct terminus unde cazi in capcana de a intelectualiza in exces. Vezi ca ai nevoie de un context mai larg decat a gandi de dragul gandirii. La nivelul iubirii, iti pui acum capul si celelalte talente ale tale in slujba inimi tale (nu sentimentele tale, ci simtul tau de “Bun” (nu de bine sau rau) – constiinta ta. Vad nivelul acesta ca pe
nivelul trezirii la adevaratul tau sens. Motivele tale la nivelul acesta sunt pure si necorupte de dorintele egoului. Acesta este nivelul unei vieti intregi in slujba umanitatii. Gandeste-te la Gandhi, Maica Tereza, Dr.Albert Schweitzer. La nivelul acesta incepi sa fii ghidat de o forta mai mare decat tine. Apare sentimentul renuntarii la ale tale pentru binele altora. Intuitia ta devine extrem de puternica.
– doar 4% din populaţia globului ating acest nivel vibraţional,
– este iubirea plină de iertare, de implicare, care porneşte din inimă şi nu trece prin filtrul raţiunii,
– este o iubire necondiţionată, neschimbatoare şi permanentă,
– conferă puteri nebanuite celui ce o manifestă,
– conferă capacitatea dea pătrunde acolo unde ochiul şi mintea omului comun nu poate pătrunde,
– ppresupune forţă de empatie, anticipare, înţelegere, dăruire, iertare,
– este nivelul adevăratei fericiri, al veneraţiei şi al revelării,
– nivelul endorfinei este permanent ridicat,
– lipsa iubirii duce la prăbuşirea sistemului imunitar,
Bucuria Nivel 540 – O stare de bucurie univesala, de neclintit, greu de definit. Eckhart Tolle descrie starea aceasta in “The Power of Now”. Este nivelul atins de sfinti si de invatatorii spirituali avansati. Doar a fi in jurul persoanelor de la acest nivel te face sa te simti incredibil. La nivelul acesta viata este ghidata complet de sincronism si intuitie. Nu mai este nevoie sa-ti fixezi teluri si sa-ti faci planuri detaliate – expansiunea propriei constiinte iti permite sa operezi la un nivel mult mai inalt. O experienta in care treci razant pe langa
moarte te poate transporta temporar la nivelul acesta.
– reprezintă inelul Iubirii intrată tot mai mult în sfera necondiţionării,
– este nivelul vindecătorilor,
– presupune răbdare nemăsurată – “rabdarea sfinţilor”, atitudine pozitivă permanentă,
– blazonul ac nivel este compasiunea – privire plină de înţelegere şi iertare,
– extazul şi contemplarea creaţiei sunt la cote maxime, voinţa omului se contopeşte cu voinţa divină,
– aici sunt încălcate convenţiile sociale,
– se dezvoltă iubirea simultană a mai multor persoane, societăţi, populaţii,
– persoanele din acest nivel răspândesc iubire, pace şi linişte, devin atractori pentru lumea externă,
Pacea Nivel 600 – Transcendenta totala. Hawkins sustine ca acest nivel este atins de una in 10 milioane de persoane.
– aici se petrece transcendenţa, înţelegerea sinelui şi a conştiinţei de sine,
– percepţia îşi pierde focalizarea şi devine continuă,
– apare sentimentul de banalitate faţa de experienţa socială, comună tuturor,
– este domeniul specific geniilor, salvatorilor de lume, învăţătorilor spirituali,
– aici are loc “pacea îngerilor” sau a liniştii abisale,
– conceptele dispar, mintea nu mai emite concepte ci se subordonează conceptelor divine.
Iluminare Nivel 700-1000 – Cel mai inalt nivel al constiintei umane, unde Omul se amesteca cu divinitatea. Extrem de rar. Nivelul lui Krishna, Buddha, Iisus. Chiar si numai a te gandi la persoane de la nivelul acesta iti poate ridica imens nivelul de constiinta.
– este nivelul inspiraţiei puternice,
– aici sunt prezente câmpuri energetice ce influienţează întreaga omenire,
– aici Sinele se identifică cu Conştiinţa şi cu Divinitatea,
– aici mintea umană nu poate pătrunde,
– reprezinta varful evoluţiei energetice,
– este domeniul marilor iniţiaţi, tipul Christic, Salvatorul de lume,
– aici te unifici cu Divinitatea,
– aici nu mai există dualitate ca la celelalte nivele, este unicitate.
http://www.stankovuniversallaw.com/2012/01/the-map-of-consciousness-hawkins-scale/
Cum ne creștem vibrația și redevenim conștiință, “observatorul pe dealuri” mereu treaz, martorul lucid și atent mereu la tot, la minte și la trup: Meditație dinamică, Metoda Silva, Rugăciune, Love or Above. Atenție, nu meditam contemplând, nu ne rugam cerșind ceva divinității, ci devenim rugăciune, devenim meditație. Libertate, Lumină, Iubire și Recunoștință în Acceptare, Abundență și Pace (Liniște divină), Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toți! Namaste
Sursa: facebook Horialup
http://www.drumuldelumina.ro/harta-scalei-constiintei-umane-autor-david-r-hawkins/
 

Niciun comentariu: